Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση στην «παρούσα φάση» λέει ο Ευ.Βενιζέλος
«Η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβω αύριο αποκτά νόημα» είπε ο Ευ.Βενιζέλος, ξεκαθαρίζοντας ότι στην «παρούσα φάση» δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε λύση. Μετά τη συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα, επανέλαβε ότι εντολή του λαού αποτελεί η συγκρότηση κυβέρνησης. Επανέφερε την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος το ΠΑΣΟΚ να στηρίξει και μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων, μόνο, όμως, με την παροχή εγγυήσεων για παραμονή στο ευρώ. «Δεν έχει η χώρα χρόνο για χάσιμο» ήταν η απάντηση στην πρόταση Τσίπρα για οικουμενική κυβέρνηση ειδικού σκοπού.
«Η διερευνητική εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα παραλάβω αύριο αποκτά νόημα και περιεχόμενο» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ.Βενιζέλος μετά την συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα, ξεκαθαρίζοντας ότι στην «παρούσα φάση» κατέστη κατανοητό ότι «δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση, αλλά ότι από την άλλη μεριά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια».
Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε ότι εντολή του λαού αποτελεί η συγκρότηση κυβέρνησης και η ύπαρξη σταθερότητας, γιατί η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει την οικονομία και τους πλέον αδύναμους.
Εντολή της συντριπτικής πλειοψηφίας αποτελεί ακόμη η παραμονή της χώρας στην Ευρώπη και στο ευρώ, γιατί έξοδος από το ευρώ σημαίνει μαζική φτώχεια, σημαίνει πως η Ελλάδα χάνει πολλές δεκαετίες, πρόσθεσε.
Κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Τσίπρα, που διεξήχθη, όπως είπε, «σε φιλικό κλίμα» συζητήθηκαν διεξοδικά οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
Ο Ευ.Βενιζέλος επανέφερε την πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, ως τη μόνη κατά την άποψή του «εφικτή λύση».
Ως δεύτερη εναλλακτική επιλογή, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να προσφέρει στήριξη σε μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και άλλων δυνάμεων (ΔΗΜΑΡ, Ανεξάρτητων Ελλήνων) μόνο, όμως, εφόσον αυτή μπορεί να την παραμονή της χώρας στο ευρώ.
«Εναλλακτικά, του πρότεινα ως δεύτερη επιλογή, εάν πιστεύει ο ίδιος ότι οι προτάσεις που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες ενδεχομένως υπάρχει μία διάθεση συμφωνίας και του κ. Κουβέλη και του κ. Καμμένου, μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια σε ένα σημείο καλύτερο από αυτό στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, εμείς ως ΠΑΣΟΚ είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε τη στήριξή μας. Εφόσον όμως μας παρασχεθεί η διασφάλιση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ και εφόσον μέσα από τη διαχείριση των θεμάτων, τη διαπραγμάτευση, την εκπροσώπηση της χώρας, δεν θα κάνουμε βήματα προς τα πίσω, αλλά βήματα προς τα εμπρός» είπε ο κ. Βενιζέλος.
«Δεν έχει η χώρα χρόνο για χάσιμο» ήταν η απάντηση στην πρόταση Τσίπρα για στήριξη οικουμενικής κυβέρνησης ειδικού σκοπού, «η οποία θα παγώσει τις διαδικασίες για ένα διάστημα, θα διευθετήσει θεσμικού χαρακτήρα θέματα, για να δει τι μπορεί να γίνει επί της ουσίας».
Δεν είναι ώρα για νέους εθνικούς διχασμούς, επανέλαβε ο Ευ.Βενιζέλος, που αύριο (Πέμπτη) παραλαμβάνοντας την διερευνητική εντολή θα καταβάλλει τη δική του προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης, χωρίς -από ό,τι φάνηκε από το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων- να αποκλείει επιτυχή έκβαση για την προσπάθειά του.
Η δήλωση του Ευ.Βενιζέλου
«Η στάση μας είναι πάντα στάση εθνικής ευθύνης. Ο ελληνικός λαός, όπως προκύπτει και από το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής, θέλει πρωτίστως δύο πράγματα: σταθερότητα, κυβερνητική λύση, ώστε να μην οδηγηθεί ξανά η χώρα σε εκλογές, γιατί η παράταση της αβεβαιότητας πλήττει την επωνυμία της χώρας, την οικονομία και τελικά τους πιο αδύνατους, τα χαμηλά εισοδήματα, τους άνεργους, αυτούς που βρίσκονται σε κατάσταση μέγιστης ανασφάλειας.
» Δεύτερον, θέλει κατά συντριπτική πλειοψηφία η χώρα να παραμείνει στο ευρώ. Γιατί έξοδος της χώρας από το ευρώ σημαίνει μαζική φτώχεια, υποβάθμιση περιουσιών, εισοδημάτων και προοπτικών. Σημαίνει πως η Ελλάδα χάνει πολλές δεκαετίες.
» Με άξονα, λοιπόν, αυτές τις επιλογές που έχει κάνει ο ελληνικός λαός, συζήτησα διεξοδικά, σε φιλικό κλίμα, με τον κ. Τσίπρα τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.
» Του πρότεινα αυτό που ξέρετε ότι είναι η βασική μας θέση και επιλογή, να μετάσχει και ο ΣΥΡΙΖΑ σε μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας με τη συμμετοχή των δυνάμεων που έχουν ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
» Και ως τέτοιες δυνάμεις ορίζουμε τουλάχιστον τη Νέα Δημοκρατία από το χώρο της συντηρητικής παράταξης, τον ΣΥΡΙΖΑ και τη Δημοκρατική Αριστερά από το χώρο της ευρύτερης Αριστεράς.
» Πιστεύω ότι η πρότασή μας είναι εφικτή, γιατί εφόσον στόχος μας είναι να αγωνιστούμε για να πετύχουμε κάτι καλύτερο για τους πολίτες και τη χώρα, αυτό μπορούμε να το πετύχουμε στο πλαίσιο που έχω αναπτύξει.
» Εναλλακτικά, του πρότεινα ως δεύτερη επιλογή, εάν πιστεύει ο ίδιος ότι οι προτάσεις που έχει διατυπώσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις οποίες ενδεχομένως υπάρχει μία διάθεση συμφωνίας και του κ. Κουβέλη και του κ. Καμμένου, μπορούν να οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια σε ένα σημείο καλύτερο από αυτό στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα, εμείς ως ΠΑΣΟΚ είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε τη στήριξή μας.
» Εφόσον όμως μας παρασχεθεί η διασφάλιση ότι δεν θα τεθεί σε κίνδυνο η παραμονή της χώρας στο ευρώ και εφόσον μέσα από τη διαχείριση των θεμάτων, τη διαπραγμάτευση, την εκπροσώπηση της χώρας, δεν θα κάνουμε βήματα προς τα πίσω, αλλά βήματα προς τα εμπρός.
» Ο κ. Τσίπρας με ρώτησε αν αντιμετωπίζουμε το ενδεχόμενο να στηρίξουμε μία οικουμενική κυβέρνηση, η οποία θα παγώσει τις διαδικασίες για ένα διάστημα, θα διευθετήσει θεσμικού χαρακτήρα θέματα, για να δει τι μπορεί να γίνει επί της ουσίας.
» Του απάντησα ότι η χώρα δεν έχει χρόνο για χάσιμο, ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία επιλογή, η οποία εντείνει την ύφεση, μεγεθύνει την ανεργία, θέτει σε κίνδυνο την πραγματική οικονομία και τη δυνατότητα να διοχετευθεί ρευστότητα, να πραγματοποιηθούν επενδύσεις, να γυρίσει ο τροχός της ανάπτυξης και να ανοίξει η ελπίδα για τα παιδιά μας.
» Κατέστη κατανοητό από τη συζήτηση αυτή ότι στην παρούσα φάση της διαδικασίας δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μία λύση, αλλά ότι από την άλλη μεριά πρέπει να συνεχίσουμε την προσπάθεια.
» Αποκτά, συνεπώς, νόημα και περιεχόμενο η διερευνητική εντολή που θα μου δοθεί αύριο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Θα παραλάβω τη διερευνητική εντολή και θα συνεχίσω την προσπάθεια γιατί έχουμε υποχρέωση, ως δύναμη εθνικής ευθύνης, να δώσουμε στη χώρα κυβέρνηση και να δώσουμε στη χώρα ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική.
» Ό,τι κάναμε έως τώρα το κάναμε με πολύ αγωνία, με πολύ αγώνα, το κάναμε για να βοηθήσουμε τους πολίτες, αναλάβαμε τεράστιο κόστος, η χώρα έχει φθάσει εδώ που έφθασε και τώρα πρέπει να πάμε σε κάτι καλύτερο.
» Αλίμονο, εάν πάμε στη στασιμότητα, στο τέλμα, ή στο αδιέξοδο. Δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τίποτα απ’ αυτά που έχει ψηλά στον πίνακα των προτεραιοτήτων του ο Έλληνας πολίτης.
» Άρα, συνεχίζουμε μια προσπάθεια η οποία για μας είναι μια προσπάθεια εθνική, δεν την κάνουμε με τα μάτια στραμμένα στις επόμενες εκλογές, δεν την κάνουμε στο όνομα ενός κομματικού ή παραταξιακού συμφέροντος.
» Θεωρώ εσφαλμένο να νομίζουν κάποιοι ότι αυτή η επώδυνη και επικίνδυνη φάση για την χώρα, είναι μια γόνιμη φάση για να ανασυγκροτηθούν πολιτικές οικογένειες ή παρατάξεις.
» Είπαμε «όχι» στον εθνικό διχασμό, δεν μας ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή ούτε το μέτωπο της δεξιάς, ούτε το μέτωπο της αριστεράς, ούτε το μέτωπο της «κεντροδεξιάς ή της κεντροαριστεράς».
» Μας ενδιαφέρει το εθνικό μέτωπο. Μας ενδιαφέρει η χώρα να σταθεί όρθια. Μας ενδιαφέρει όλες οι ευρωπαϊκές δυνάμεις να δείξουν ότι πιστεύουν αυτό που λένε και δηλώνουν.
» Και απευθύνομαι έτσι σ’ όλους τους Έλληνες πολίτες καλώντας τους να αντιληφθούν ότι η ψήφος που έδωσαν πρέπει να ερμηνευθεί με σεβασμό και με δημιουργικό τρόπο.
» Εμείς κατανοούμε απολύτως το περιεχόμενο της ψήφου και την καταδίκη και την διαμαρτυρία και την οργή, αλλά και την θετική επιλογή. Και έχει πολύ μεγάλη σημασία αυτή η θετική επιλογή να αναδειχθεί και να οδηγήσει σε πρακτικά αποτελέσματα».
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Ολυμπιακός ΟΝΕΧ – Άπελντοορν 3-0: «Άλμα» πρόκρισης για τους Ερυθρόλευκους
- Νέα μείωση επιτοκίων κατά 0,25% από τη Fed
- Αγρότες: Βάλλεται πανταχόθεν η κυβέρνηση – Στα «μπλόκα» και οι… «γαλάζιοι» βουλευτές
- Τα asset της Google στη Γαλλία στοχεύει η πρώην ρωσική θυγατρική της
- Φοινικούντα: Ο 22χρονος που παραδόθηκε και παρίστανε τον συνεργό είναι ο εκτελεστής της διπλής δολοφονίας
- Άρης Betsson – Βενέτσια 90-86: Έδειξε χαρακτήρα και έβαλε βάσεις πρόκρισης
- Τραμπ: Οι ΗΠΑ κατάσχεσαν τάνκερ κοντά στη Βενεζουέλα
- THEON: Συμφωνία αξίας 1 δισ. ευρώ για προμήθεια συστημάτων νυχτερινής όρασης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις


![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-130x85.jpg)



![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τετάρτη 10.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/cristofer-maximilian-YK8Mvocj6yE-unsplash-315x220.jpg)













































![Αγρότες: Η στιγμή που άνδρας των ΜΑΤ πετάει δακρυγόνα στο πλήθος στην Πάτρα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/image-1-315x220.jpg)




![Αγρότες: Ένταση στη Θεσσαλονίκη – Αστυνομικοί πήγαν να ταυτοποιήσουν παραγωγό την ώρα που όργωνε, στο νοσοκομείο αγρότης [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/AC4A5648-1-315x220.jpg)










Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442