Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Γραπτή δέσμευση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τους όρους της συμφωνίας ζητούν οι Βρυξέλλες

Γραπτή δέσμευση από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για τους όρους της συμφωνίας ζητούν οι Βρυξέλλες

Γραπτή εγγύηση από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα στην οποία θα δεσμεύονται για τους όρους της συμφωνίας της 26/27ης Οκτωβρίου ζητά το Eurοgroup, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Όλι Ρεν. Ο επίτροπος τόνισε πως «εφόσον υπάρξουν γραπτές δεσμεύσεις» για το πακέτο διάσωσης, η έκτη δόση θα μπορεί να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Γραπτή εγγύηση από τα δύο μεγάλα ελληνικά κόμματα στην οποία θα δεσμεύονται για τους όρους της συμφωνίας της 26/27ης Οκτωβρίου ζητά το Eurοgroup, όπως ανακοίνωσαν ο πρόεδρος του συμβουλίου Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και ο επίτροπος Όλι Ρεν.

Ο επίτροπος τόνισε πως «εφόσον υπάρξουν δεσμεύσεις» για το πακέτο διάσωσης, η έκτη δόση θα μπορεί να εκταμιευτεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου.

Λέγοντας πως οι Ευρωπαίοι υπουργοί ενημερώθηκαν εκτενώς από τον Ευ.Βενιζέλο για τις εξελίξεις στην Αθήνα, ο Γιούνκερ ανέφερε πως οι Βρυξέλλες καλωσορίζουν τη δέσμευση της Αθήνας για κυβέρνηση συνεργασίας.

Ωστόσο, τα κόμματα από τα οποία θα προκύψει η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να δεσμευτούν «στο χαρτί» πως οι όροι της συμφωνίας θα τηρηθούν πιστά.

«Περιμένουμε από την καινούρια κυβέρνηση που θα σχηματιστεί να δεσμευτεί, εγγράφως, πως θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις για μεταρρυθμίσεις» υπογράμμισε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, λαμβάνοντας αμέσως μετά το λόγο.

Με αυτήν την προϋπόθεση, συνέχισε ο Φινλανδός επίτροπος, θα υπάρξει συνάντηση αξιωματούχων του Eurogroup με τις ελληνικές Αρχές -είτε διά ζώσης είτε με τηλεδιάσκεψη- ώστε η τρόικα
να ενεργοποιήσει τις διαδικασίες ώστε να εκταμιευτεί η επόμενη δόση εντός του μήνα.

Στη δήλωσή μετά το Eurogroup, ο Ευ.Βενιζέλος επιβεβαιώσε πως όταν επιβεβαιωθούν και εγγράφως οι δεσμεύσεις της χώρας «αμέσως μετά, η τρόικα θα έρθει στην Αθήνα για τις αναγκαίες διαβουλεύσεις που οδηγούν στο νέο πρόγραμμα».

Αρκετοί Ευρωπαίοι υπουργοί είχαν προϊδεάσει νωρίτερα πως δεν θα θεωρούσαν επαρκείς τις προφορικές δεσμεύσεις της Αθήνας αλλά θα χρειάζονταν γραπτή εγγύηση από τα ελληνικά κόμματα.

Η Αυστριακή υπουργός Μαρία Φέκτερ είχε αναφέρει ξεκάθαρα, προσερχόμενη στο Eurogroup, πως «μόνο αφού έχουμε γραπτή διαβεβαιώση, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε στην εκταμίευσης της δόσης».

«Θα ζητήσουμε από τις πολιτικές δυνάμεις να δεσμευτούν στην πορεία των μεταρρυθμίσεων, και να αναλάβουν και γραπτά αυτή τη δέσμευση, και πως θα αρχίσουν άμεσα την εφαρμογή τους χωρίς να περιμένουν να ολοκληρωθούν οι εκλογές» είχε πει η Μ.Φέκτερ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο