Περικοπές σε συντάξεις και εφάπαξ – Τα μεγαλύτερα βάρη σε συνταξιούχους ΔΕΚΟ και τραπεζών
Περικοπές, ύψους 1 δισ. ευρώ, επιβάλλει σε συντάξεις και εφάπαξ η
κυβέρνηση, βάσει των νέων μέτρων. Οι νέες περικοπές σε συντάξεις -
εφάπαξ έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις οι οποίες προηγήθηκαν και
οδηγούν σε συνολικές απώλειες που φθάνουν έως και το 40%. Εκτιμάται ότι
τα μεγάλα θύματα των νέων μέτρων θα είναι οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ,
τραπεζών και ειδικών Ταμείων.
Περικοπές, ύψους 1 δισ. ευρώ, επιβάλλει σε συντάξεις και εφάπαξ η
κυβέρνηση, βάσει των νέων μέτρων. Οι νέες περικοπές σε συντάξεις –
εφάπαξ έρχονται να προστεθούν στις μειώσεις οι οποίες προηγήθηκαν και
οδηγούν σε συνολικές απώλειες που φθάνουν έως και το 40%. Εκτιμάται ότι
τα μεγάλα θύματα των νέων μέτρων θα είναι οι συνταξιούχοι των ΔΕΚΟ,
τραπεζών και ειδικών Ταμείων.
Τα τρία νέα μέτρα που αποφασίστηκαν στη Κυβερνητική Επιτροπή είναι τα εξής:
- Από 1.11.2011 η μείωση για όλες τις κύριες συντάξεις θα είναι 20% του μεικτού ποσού που υπερβαίνει τα 1.200 ευρώ. Ειδικά για τους συνταξιούχους κάτω των 55 ετών και έως ότου φτάσουν στην ηλικία των 55, θα περικοπεί κατά 40% το τμήμα της σύνταξης που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Δηλαδή, συνταξιούχος που λαμβάνει σύνταξη 1.500 ευρώ, από 1/11/2011 θα εισπράξει ποσό μειωμένο κατά 60 ευρώ. Σε ό,τι αφορά τον συνταξιούχο κάτω των 55 ετών, η μείωση θα φθάνει το 40%. Για παράδειγμα, συνταξιούχος κάτω των 55 που λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ, από 1/11/2011 θα εισπράξει ποσό μειωμένο κατά 160 ευρώ.
- Μείωση των επικουρικών συντάξεων από την 1.11.2011 στα ελλειμματικά Ταμεία από 5% έως 40%. Σήµερα οι επικουρικές συντάξεις παρουσιάζουν διακυµάνσεις από Ταµείο σε Ταµείο και µπορεί να φτάνουν έως το 80% του συντάξιµου µισθού. Εκτιµάται ότι 9 στα 10 επικουρικά ταµεία κινδυνεύουν να µην περάσουν τις εξετάσεις και να αναγκαστούν να µειώσουν τις συντάξεις κατά 15%. Το σχετικό νομοσχέδιο (για τα επικουρικά ταμεία) εντός του μήνα θα κατατεθεί στη Βουλή και το μέτρο θα αφορά και τους ήδη συνταξιούχου.
- Νέες περικοπές (αναδρομικά) από 1.1.2010 έως 20% (πέραν του 10% που έχει ήδη επιβληθεί) στο εφάπαξ του Δημοσίου (Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων – ΤΠΔΥ) καθώς και των υπαλλήλων της ΔΕΗ (πέραν του 15%). Ανάλογες μειώσεις θα έχουν και Ταμεία που καταβάλλουν εφάπαξ και είναι ελλειμματικά. Εδώ θα πρέπει να τονιστεί ότι η τελευταία αναλογιστική μελέτη που έφθασε στο ΤΠΔΥ κατέδειξε ότι το έλλειμμα ξεπερνά τα 4 δισ. ευρώ, γεγονός που με ακρίβεια οδηγεί σε στάση πληρωμών.
Τονίζεται ότι από τις περικοπές εξαιρείται ο ΟΓΑ.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Αρκάς: Η καλημέρα της Τρίτης
- Συνταγές: Φακές σούπα
- Κρίσιμη η κατάσταση στη Χιλή από τις φονικές πυρκαγιές – Πολλοί νεκροί, δάση και ολόκληρες πόλεις έγιναν στάχτη
- Νέα 48ωρη απεργία από τους οδηγούς ταξί – Τα αιτήματά τους
- Ύπνος: Πόσο καλό μας κάνουν οι 8 ώρες κάθε βράδυ;
- Καιρός: Νεφώσεις με χιονόνερο, χιόνια και θυελλώδεις ανέμους- Περαιτέρω επιδείνωση από Τετάρτη
- Τέσσερα μέτρα για λιγότερα φάρμακα και στήριξη των γενοσήμων
- – Ήταν νευρικός, ήθελε απελπισμένα να γίνει «κάποιος»: Ο γιος του Μελ Μπρουκς για το αληθινό πρόσωπο πίσω από τη «μάσκα» του κωμικού
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)



























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442