Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Μεγάλη πτώση 3,03% στο Χρηματιστήριο Αθηνών, στο «κόκκινο» και τα ευρωπαϊκά

Σε νέα χαμηλά 16 ετών υποχώρησε το Χρηματιστήριο την Πέμπτη, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Η έντονη ανησυχία για την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί την κρίση χρέους, οι συστάσεις από επίσημους φορείς όπως το ΔΝΤ και η Κομισιόν για την αναγκαιότητα στήριξης των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας δημιουργούν πανικό στις αγορές. Πέραν αυτών, την ελληνική αγορά επηρέασε αρνητικά και το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση των νέων βίαιων μέτρων λιτότητας. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 830,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,03%, με το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά.

Σε νέα χαμηλά 16 ετών και νέα χαμηλά έτους υποχώρησε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη, ενώ μεγάλες απώλειες καταγράφουν και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η έντονη ανησυχία για την ικανότητα της Ευρώπης να διαχειριστεί και να ξεπεράσει την κρίση χρέους, οι συστάσεις από επίσημους φορείς, όπως το ΔΝΤ και η Κομισιόν, για την αναγκαιότητα στήριξης και ενίσχυσης των ευρωπαϊκών τραπεζών και οι φόβοι για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας δημιουργούν πανικό στις αγορές.

Πέραν αυτών, την ελληνική αγορά επηρέασε αρνητικά και το άσχημο κλίμα που έχει δημιουργηθεί μετά την ανακοίνωση των νέων βίαιων μέτρων λιτότητας, με πολλούς να σημειώνουν ότι η ανάγκη να υπάρξουν τα νέα αυτά μέτρα αποτελεί τη μεγαλύτερη απόδειξη της αποτυχίας τους προγράμματος.

Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 830,07 μονάδες σημειώνοντας πτώση 3,03%, με το δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει νέα ιστορικά χαμηλά.

Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 48,192 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση σε ποσοστό 3,23%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 3,06% και ο δείκτης της μικρής κεφαλαιοποίησης σημείωσε πτώση 2,50%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης άνοδο κατέγραψε μόνο η μετοχή της ΔΕΗ (+0,17%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές της Alpha Bank (-5,66%), της Πειραιώς (-5,17%), της Μυτιληναίος (-5,07%) και του ΟΤΕ (-4,48%).

Η μετοχή της Εθνικής υποχώρησε στα 2,98 ευρώ με πτώση 2,30%.

Από τους επιμέρους δείκτες άνοδο κατέγραψε μόνο ο δείκτης των Υπηρεσιών Κοινής ωφέλειας (+0,05%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες παρουσίασαν οι δείκτες των Πρώτων Υλών (-4,79%), της Υγείας (-4,45%) και της Τεχνολογίας (-4,40%).

Ανοδικά κινήθηκαν 23 μετοχές, 107 πτωτικά και 36 παρέμειναν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Χατζηϊωάννου (κ) +20,00%, Πήγασος +9,09%, Μύλοι Λούλη +6,90% και Νάκας +6,67%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: ΑΧΟΝ Συμμετοχών -20,00%, Ridenco -16,67%, Unibios -16,67% και Medicon -13,71%.

Στο κόκκινο και η Ευρώπη

Σημαντικές απώλειες άνω του 4% σημειώνουν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο ο FTSE υποχωρεί κατά 4,32%, στο Παρίσι ο CAC χάνει 4,67% και στη Φρανκφούρτη ο DAX 5,03%.

Νέα ρεκόρ για τα CDS της περιφέρειας

Ισχυρές πιέσεις καταγράφονται στην ευρωπαϊκή αγορά ομολόγων με τα CDS Ιταλίας και Ισπανίας να εκτινάσσονται σε νέα ρεκόρ, ενώ την ανιούσα έχουν πάρει και τα ελληνικά CDS.

Σε ιστορικό χαμηλό, στο 1,675% υποχώρησε η απόδοση του 10ετούς γερμανικού Bund καθώς οι επενδυτές αναζητούν ασφάλεια.

Συγκεκριμένα, τα 5ετή ελληνικά CDS ενισχύονται κατά 526 μονάδες βάσης στις 5.568 μονάδες. Το spread του 2ετούς ελληνικού ομολόγου διαμορφώνεται στις 7.476 μονάδες, του 5ετούς στις 4.053 μονάδες και του 10ετούς στις 2.213 μονάδες.

Αντιστοίχως, τα 5ετή CDS των ιταλικών ομολόγων ενισχύονται κατά 29 μονάδες βάσης στις 550 μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, ενώ τα 5ετή CDS των ισπανικών ομολόγων ενισχύθηκαν 20 μονάδες βάσης στις 450 μονάδες βάσης. Η απόδοση των 10ετών ιταλικών τιτλων διαμορφώνεται στο 5.687% και των 10ετών ισπανικών ομολόγων στο 5,336%

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 05 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο