Κυρώσεις του ΟΗΕ με στόχο τον Άσαντ και την οικογένειά του ζητούν οι δυτικές χώρες
Σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλεί για κυρώσεις σε βάρος του Σύρου προέδρου Μπάσαρ αλ Άσαντ, συγγενών του και στενών συνεργατών του, έχουν συντάξει οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη. Η Ρωσία, πάντως, επιμένει στη θέση της, πως την παρούσα στιγμή η επιβολή κυρώσεων δεν είναι η «ενδεδειγμένη προσέγγιση».
Σχέδιο ψηφίσματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καλεί για κυρώσεις σε βάρος του Σύρου προέδρου Μπάσαρ αλ Άσαντ, συγγενών του και στενών συνεργατών του, έχουν συντάξει οι αντιπροσωπείες των ΗΠΑ και των ευρωπαϊκών χωρών στα Ηνωμένα Έθνη.
Η Ρωσία πάντως, που έχει δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο, επιμένει στη θέση της, πως την παρούσα στιγμή η επιβολή κυρώσεων δεν είναι η «ενδεδειγμένη προσέγγιση».
Το σχέδιο ζητεί κυρώσεις που θα στοχεύουν, εκτός του Άσαντ και 22 Σύρους αξιωματούχους, τέσσερις εταιρείες και τη Γενική Διεύθυνση Πληροφοριών. Το προσχέδιο κατέθεσαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας η Γαλλία, η Βρετανία, η Γερμανία και η Πορτογαλία και οι ΗΠΑ.
Οι χώρες που συνέταξαν το προς ψήφιση σχέδιο επιδιώκουν, όπως υποστηρίζουν, να αποτρέψουν με κάθε μέσο την κυβέρνηση της Συρίας από το να επεκτείνει τη βίαιη καταστολή των αντικαθεστωτικών.
Το Reuters αναφερόμενο στο ίδιο σχέδιο κυρώσεων επισημαίνει πως ένας από τους στόχους του είναι και η απάντηση που θέλουν να δώσουν Αμερικάνοι και Ευρωπαίοι στην πεντάμηνη επιχείρηση καταστολής, από τις δυνάμεις ασφαλείας του Σύρου ηγέτη Άσαντ, των διαδηλώσεων που κυριαρχούσαν στη Δαμασκό.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.