Πρεμιέρα με διαδηλώσεις για την πολωνική προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ
Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στη Βαρσοβία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του εργατικού συνδικάτου Αλληλεγγύη για να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς και να διεκδικήσουν εργασιακή ασφάλεια και πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια. Πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και την έδρα της κυβέρνησης, μία ημέρα προτού αναλάβει η Πολωνία τα ηνία της εναλλασσόμενης προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πολλές χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν την Πέμπτη στη Βαρσοβία ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του εργατικού συνδικάτου Αλληλεγγύη για να διαμαρτυρηθούν για τους χαμηλούς μισθούς και να διεκδικήσουν εργασιακή ασφάλεια και πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια. Πραγματοποίησαν πορεία προς τη Βουλή και την έδρα της κυβέρνησης, μία ημέρα προτού αναλάβει η Πολωνία τα ηνία της εναλλασσόμενης προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Το συνδικάτο μας ζητεί κυρίως την αύξηση του κατώτατου μισθού [που αυτή τη στιγμή είναι 350 ευρώ], την προσωρινή μείωση του φόρου στα καύσιμα και τη διευρυμένη πρόσβαση στην κοινωνική πρόνοια» δήλωσε στον Τύπο ο πρόεδρος της Αλληλεγγύης Πιοτρ Ντούντα.
Διαδηλωτές από όλη την Πολωνία συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Πιλσούντσκι στο κέντρο της Βαρσοβίας, και παρακολούθησαν μία συναυλία προτού κατευθυνθούν προς την έδρα του Κοινοβουλίου και της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ.
Ένα μεγάλο μπαλόνι στο οποίο είχαν γράψει το σύνθημα «Εσείς κάνετε πολιτική, εμείς ζούμε στη μιζέρια», πετούσε πάνω από τους διαδηλωτές, οι οποίοι φώναζαν «ξέρουμε ότι λέτε ψέματα» απευθυνόμενοι στην κυβέρνηση.
Το συνδικάτο Αλληλεγγύη θέλει επίσης να επιστήσει την προσοχή στο υψηλό ποσοστό ανεργίας που καταγράφεται στην Πολωνία και το οποίο ξεπερνά το 12% του ενεργού πληθυσμού.
«Θέλουμε με αυτό τον τρόπο να δείξουμε στην κυβέρνηση, αλλά και σε όλη την Ευρώπη, ότι η Πολωνία είναι μία χώρα με προβλήματα κοινωνικής ανισότητας, υψηλές τιμές, χαμηλούς μισθούς και μεγάλη ανεργία στους νέους» αναφέρει το συνδικάτο στο δικτυακό του τόπο.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γαλλικό/Γερμανικό
- Ανεμοδαρμένα Ύψη – Ο Τζέικομπ Ελόρντι και η Μάργκοτ Ρόμπι απόλαυσαν την ερωτική ιστορία «στην πραγματικότητα»
- Το κίνημα για τα Τέμπη έγινε για περισσότερη δημοκρατία όχι για λιγότερα δικαιώματα
- «Θέλει μεγάλη αυτοπεποίθηση να κάνει κάτι τέτοιο» – Ο Ανρί αποθέωσε τον Κωστούλα για το «ψαλιδάκι» (vids)
- Αυξήσεις και φέτος στα ασφάλιστρα υγείας
- Να δώσει συνέχεια στο σερί κόντρα στη Μακάμπι ο Ολυμπιακός – Ψάχνει αντίδραση στο ΟΑΚΑ ο Παναθηναϊκός
- Με… όπλο τον κόσμο του και στόχο μόνο τη νίκη κόντρα στη Λεβερκούζεν ο Ολυμπιακός
- Προβλήματα σε ακτοπλοϊκές συνδέσεις λόγω των ισχυρών ανέμων
- Τίμοθι Μπάσφιλντ: Αφαιρέθηκε από νέα ταινία της Amazon μετά τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Τρίτη 20.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/danie-franco-wEuWV0Vz9uw-unsplash-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442