Τρία σενάρια από την Citigroup για τα ελληνικά ομόλογα ανάλογα με την απόφαση για αναδιάρθρωση χρέους
Τρία σενάρια για την πορεία των ελληνικών ομολόγων, ανάλογα με την ενδεχόμενη απόφαση για αναδιάρθρωση του χρέους, αναλύει η Citigroup, σε έκθυεσή της με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα προτείνει την συνδυαστική αγορά ομολόγων και CDS ίδιας χρονικής διάρκειας.
Κωστούλας Γεώργιος
Τρία σενάρια για την πορεία των ελληνικών ομολόγων, ανάλογα με την ενδεχόμενη απόφαση για αναδιάρθρωση του χρέους, αναλύει η Citigroup, σε έκθυεσή της με ημερομηνία 23 Φεβρουαρίου, ενώ παράλληλα προτείνει την συνδυαστική αγορά ομολόγων και CDS ίδιας χρονικής διάρκειας.
Σε όλες σχεδόν τις ευρωπαϊκές χώρες τα ομόλογα διαπραγματεύονται με spread μικρότερο απ’ αυτό των ασφάλιστρων κινδύνου (CDS), με εξαίρεση την Ελλάδα, της οποίας η «αρνητική βάση» (διαφορά spread CDS-spread ομολόγου) ξεπερνά κατά πολύ τις 100 μονάδες βάσης.
Στο παρελθόν, η βάση αυτή σπάνια ήταν μεγαλύτερη από τη σημερινή, τουλάχιστον για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Έτσι λοιπόν, η Citigroup επισημαίνει ότι είτε η Ελλάδα χρεοκοπήσει είτε όχι, αυτή η αρνητική αυτή προσφέρει θετικές αποδόσεις για τους επενδυτές.
Ο αμερικανικός οίκος προτείνει την αγορά 3τών ελληνικών ομολόγων, με κουπόνι 5,5%, στις 1.165 μονάδες βάσης και την ταυτόχρονη αγορά τριετών CDS στις 1.050 μονάδες βάσης. Η διαφορά σε αυτή την περίπτωση είναι -115 μονάδες.
Η αρνητική βάση (η διαπραγμάτευση των ομολόγων πάνω από τα CDS) της τάξεως άνω των 100 μονάδων σε ορισμένα ελληνικά ομόλογα είναι ασυνήθιστη από πολλές απόψεις, υπογραμμίζει η Citigroup και προσθέτει:
Στην περίπτωση που η Ελλάδα αποφύγει την αναδιάρθρωση, οι επενδυτές μπορούν να κρατήσουν την επένδυση μέχρι την ωρίμανσή της. Αν η αναδιάρθρωση είναι εθελοντική, για παράδειγμα με πρόταση ανταλλαγής παλαιών ομολόγων με νέους τίτλους, ένας επενδυτής θα μπορούσε να μην συμμετάσχει αν η ανταλλαγή είναι λιγότερο ελκυστική από το προφίλ αποπληρωμής λόγω της βάσης.
Αν η Ελλάδα αποφασίσει να προβεί σε αναδιάρθρωση «αύριο», ακόμη και με διαγραφή της αξίας τρων ομολόγων («haircut») κατά 50%, η επένδυση θα σημειώσει ισχυρές αποδόσεις, σύμφωνα με την Citigroup.
Αν η αναδιάρθρωση είναι τέτοιου τύπου που θα επιφέρει διαφορετικά επιτόκια σε διαφορετικές ωριμάνσεις, η αύξηση της απόδοσης θα είναι σε κάθε περίπτωση ακόμη μεγαλύτερη, καταλήγει ο οίκος.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Καυγάς στη λήξη του Μπουλς – Μπακς λόγω καρφώματος του Αντετοκούνμπο (vid)
- Η μετανάστευση στην Ευρώπη αλλάζει – Πώς θα διαμορφωθούν οι τάσεις το επόμενο έτος
- Δημόσια πανεπιστήμια: Προς διαγραφή 280.000 φοιτητές – 35.000 αιτήθηκαν παράταση σπουδών
- Μοντέρνοι «Λουδίτες» και καρυκεύματα: Οι καταναλωτικές τάσεις που θα δούμε το 2026
- Χάρις Αλεξίου: Γενέθλια για την τραγουδίστρια που έγινε 75 χρόνων – Το μήνυμά της
- Η AI εισβάλλει στη διαδικασία προσλήψεων και δημιουργεί «φαύλο κύκλο» δυσαρέσκειας
- Επιμένουν για Λάτσιο και Ιωαννίδη οι Ιταλοί: «Τον παρακολουθεί ενόψει καλοκαιριού…»
- Ανταρκτική: Γραμματοκιβώτιο με βασιλική σφραγίδα στο …τέλος του κόσμου
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 28.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jerry-zhang-1mBXWoGoI-s-unsplash-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442