Τη λήξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στο Ιράκ ανακοινώνει ο Μπαράκ Ομπάμα
Σε διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναγγείλει την Τρίτη το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε έναν αντιδημοφιλή και δαπανηρό σε έμψυχο και άψυχο υλικό πόλεμο, επτά και πλέον χρόνια μετά την έναρξη των μαχών.
Σε διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο του Λευκού Οίκου, ο Μπαράκ Ομπάμα θα αναγγείλει την Τρίτη το τέλος των στρατιωτικών επιχειρήσεων σε έναν αντιδημοφιλή και δαπανηρό σε έμψυχο και άψυχο υλικό πόλεμο, επτά και πλέον χρόνια μετά την έναρξη των μαχών.
Περισσότεροι από 4.000 στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους και 32.000 τραυματίστηκαν, πολλοί από αυτούς βαρύτατα. Η συντήρηση των δυνάμεων κόστισε πολλές εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια ίσως ακόμα μέχρι και τρία τρισεκατομμύρια δολάρια όπως υποστήριξε ο οικονομολόγος Τζόζεφ Στίγκλιτς.
Στο Ιράκ απομένουν πλέον 50.000 Αμερικανοί στρατιώτες που θα αποχωρήσουν πλήρως μόνο μέσα στο 2011.
Ο Μπαράκ Ομπάμα δήλωνε αντίθετος στον πόλεμο πολύ πριν εκλεγεί στο ύπατο αξίωμα των ΗΠΑ· πιθανόν και αυτό του χάρισε την προεδρία το 2008, όταν ο πόλεμος ήταν πλέον όλο και περισσότερο αντιδημοφιλής.
Πάντως φαίνεται ότι ο Μπαράκ Ομπάμα δεν είναι έτοιμος να πιστώσει τη θετική έκβαση του πολέμου από το 2007 στην αύξηση του αριθμού των στρατευμάτων που διέταξε ο Τζορτζ Μπους. Οι Ρεπουμπλικάνοι μάλιστα εκφράζουν οργή και πικρία για το ότι «κάποιοι που πάλεψαν με νύχια και δόντια να μην αυξηθούν οι δυνάμεις, τώρα καρπώνονται τα αποτελέσματα».
Την ευθύνη της ασφάλειας στο Ιράκ θα αναλάβει η κυβέρνηση της χώρας που θα πρέπει σε σύντομο χρονικό διάστημα –αν όχι αμέσως– να πείσει για την ικανότητά της να ελέγξει τη χώρα ενώ οι θανατηφόρες επιθέσεις δεν έχουν σταματήσει, η οικονομία παραμένει σε κακή κατάσταση και η κυβέρνηση παραμένει εσωτερικά ασταθείς.
Λίγο πριν από το διάγγελμα ο Μπαράκ Ομπάμα επισκέφτηκε στρατόπεδο στο Τέξας και μίλησε σε στρατιώτες που επέστρεψαν από το Ιράκ. Τους ευχαρίστησε για το έργο τους αλλά υπογράμμισε ότι πρέπει να γίνουν πολλά ακόμη για να ορθοποδήσει το Ιράκ ενώ «στο Αφγανιστάν η μάχη θα είναι σκληρή».
Αναρωτιέσαι γιατί κάποιοι άνθρωποι αποκτούν τεράστια επιρροή και followers στα social media, ενώ άλλοι μένουν στην αφάνεια; Η ψυχολογία έχει την απάντηση.
Kάθε Κυριακή στις 11:30 π.μ, σε μια παράσταση για όλη την οικογένεια που υμνεί τη φιλία, την ελευθερία και το μεγάλο ταξίδι της ζωής από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση.
Η παράσταση «φαινόμενο» για την ζωή του Ρούντολφ Νουρέγιεφ, με πάνω από ένα εκατομμύριο θεατές σε όλο τον κόσμο, έρχεται στις 25 και 26 Απριλίου στο Θέατρο Κάτια Δανδουλάκη.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας