Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
«Καλή θέληση» ζητά η πρόεδρος της Κιργιζίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη χώρα

«Καλή θέληση» ζητά η πρόεδρος της Κιργιζίας για να ηρεμήσουν τα πνεύματα στη χώρα

Η προσωρινή πρόεδρος της Κιργιζίας, Ρόζα Οτουμπάγεβα, επισκέφτηκε την Παρασκευή στη πόλη Ος, επίκεντρο των πολύνεκρων συγκρούσεων ανάμεσα σε Κιργίζιους και τη μειονότητα των Ουζμπέκων.

Η προσωρινή πρόεδρος της Κιργιζίας, Ρόζα Οτουμπάγεβα, επισκέφτηκε την Παρασκευή στη πόλη Ος, επίκεντρο των πολύνεκρων συγκρούσεων ανάμεσα σε Κιργίζιους και τη μειονότητα των Ουζμπέκων.

Η Οτουμπάγεβα υποσχέθηκε ότι η πόλη, που έχει υποστεί μεγάλες καταστροφές μετά από μια εβδομάδα συγκρούσεων, θα αποκατασταθεί και οι εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και εκτοπισμένοι –υπολογίζονται από τον ΟΗΕ σε 400.000– θα επιστρέψουν στις εστίες τους. Πρόσθεσε ότι με καλή θέληση ανάμεσα στις δύο κοινότητες θα ηρεμήσουν τα πνεύματα.

Ένοπλες ομάδες Κιργίζιων επιτέθηκαν σε κατοικίες και καταστήματα
Ουζμπέκων, έκαψαν και λεηλάτησαν πολλά. Περίπου 200 άνθρωποι στη μεγάλη
πλειοψηφία τους Ουζμπέκοι σκοτώθηκαν, χιλιάδες είναι οι τραυματίες αν
και εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμοί τους είναι σημαντικά μεγαλύτεροι.
Έχουν γίνει και καταγγελίες για βιασμούς.

Ωστόσο, σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα Kommersant η πρόεδρος θεωρεί ότι οι νεκροί είνα κοντά στους 2.000. Φέρεται συγκεκριμένα να είπε ότι «θα πολλαπλασίαζα τον (επίσημο) αριθμό επί δέκα», χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Στη πόλη έχουν κάνει εντονότερη την εμφάνισή τους δυνάμεις της αστυνομίας που έχουν στήσει σημεία ελέγχου. Στις αρχές της εβδομάδας, όταν οι συγκρούσεις ήταν στο αποκορύφωμά τους, ο στρατός ήταν σχεδόν ανύπαρκτος γιατί όπως εξήγησε ο περιφερειακός διοικητής, ο ρόλος του δεν είναι αστυνομικός.

Η κυβέρνηση απέδωσε τις ταραχές σε δάκτυλο που ανατραπέντα πρώην προέδρου Μπακίγεφ, κατηγορώντας τον ότι πλήρωσε ενόπλους από το Τατζικιστάν που άρχισαν να πυροβολούν αδιακρίτως στο κέντρο του Ος για να προκαλέσουν το μίσος ανάμεσα στις δύο κοινότητες. Ο ΟΗΕ αναφέρθηκε σε «ενορχηστρωμένες επιθέσεις» χωρίς να αποδώσει ευθύνες.

Περίπου 100.000 άνθρωποι, οι περισσότεροι γυναίκες και παιδιά, πέρασαν τα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν και ζουν σε καταυλισμούς. Πολλοί άλλοι είναι συγκεντρωμένοι στα σύνορα, περιμένοντας στην ύπαιθρο.

Επιπλέον ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επεξεργάζεται ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο ένα εκατομμύριο άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 300.000 πρόσφυγες, θα πληγούν άμεσα ή έμμεσα από τη βια στη Κιργιζία. Σύμφωνα με τον Τζουζέπε Ανουντσιάτα, συντονιστή του προγράμματος αρωγής του ΠΟΥ, οι παραπάνω αριθμοί αποτελούν «το χειρότερο σενάριο». Ο Ανουντσιάτα τόνισε ότι 700.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας, ενώ 300.000 ίσως έχουν καταφέρει να διασχίσουν τα σύνορα για να γλιτώσουν από τις ταραχές.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,Associated Press

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 07 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο