Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
in.gr

Ελπίδες για μελλοντική διάγνωση του αυτισμού με τεστ ούρων

Αθήνα: Η ανακάλυψη ενός ξεχωριστού χημικού «αποτυπώματος» που παράγει ο μεταβολισμός των πασχόντων από αυτισμό, μπρεί να οδηγήσει στη δημιουργία για πρώτη φορά ενός απλού τεστ ούρων με το οποίο θα καθορίζεται αν ένα παιδί πάσχει από αυτισμό, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αυστραλιανή έρευνα.

Αθήνα: Η ανακάλυψη ενός ξεχωριστού χημικού «αποτυπώματος» που παράγει ο μεταβολισμός των πασχόντων από αυτισμό, μπρεί να οδηγήσει στη δημιουργία για πρώτη φορά ενός απλού τεστ ούρων με το οποίο θα καθορίζεται αν ένα παιδί πάσχει από αυτισμό, σύμφωνα με μια νέα βρετανο-αυστραλιανή έρευνα.

Μέχρι σήμερα μια σίγουρη διάγνωση του αυτισμού δεν γίνεται πριν το παιδί γίνει τουλάχιστον 18 μηνών και συνήθως συμβαίνει πολύ αργότερα. Μια νέα μέθοδος έγκαιρης διάγνωσης μέσω ενός τεστ ούρων θα βοηθούσε σημαντικά στην έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου.

Ο αυτισμός πλήττει περίπου έξι έως επτά παιδιά στα χίλια διεθνώς, με συμπτώματα που ποικίλουν (μειωμένες κοινωνικές ικανότητες, επαναληπτικές συμπεριφορές, δυσκολία έκφρασης συναισθημάτων, αποφυγή φυσικής διαπροσωπικής επαφής κ.α.).

Αν και η πάθηση, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία, υπάρχει συνήθως εκ γενετής, η διάγνωσή της είναι δύσκολη και καθυστερεί, επειδή τα συμπτώματά της συγχέονται με άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Η κυρίαρχη σήμερα μέθοδος διάγνωσης περιλαμβάνει μια μακρά διαδικασία τεστ κοινωνικών ικανοτήτων, επικοινωνιακών και φαντασίας.

Η ομάδα ερευνητών με επικεφαλής τον καθηγητή Τζέρεμι Νίκολσον, του Τμήματος Χειρουργικής και Καρκίνου του Κολεγίου Imperial του Λονδίνου, σε συνεργασία με συναδέλφους του από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας, δημοσίευσαν εργασία στο Journal of Proteome Research της Αμερικανικής Χημικής Εταιρίας, όπου παρουσιάζουν τα πρώτα στάδια μια νέας μεθόδου, αν και, όπως δήλωσαν, η δημιουργία ενός κανονικού τεστ ούρων θα πάρει ακόμα αρκετά χρόνια για να τελειοποιηθεί.

Οι άνθρωποι με αυτισμό συνήθως πάσχουν από γαστρεντερικά προβλήματα, τα οποία πηγάζουν από μια διαφορετική βακτηριακή σύνθεση στο έντερό τους. Οι επιστήμονες δεν έχουν ακόμα κατανοήσει πώς συνδέονται αυτές οι εντερικές διαταραχές με τον αυτισμό, αλλά η σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο παράγοντες είναι υπαρκτή.

Ο διακριτός τρόπος με τον οποίο το σώμα των πασχόντων από αυτισμό μεταβολίζει αυτή την μοναδική μικροβιακή εντερική χλωρίδα τους, δημιουργεί μια ειδική χημική «υπογραφή» στα ούρα τους.

Χρησιμοποιώντας την τεχνική της φασματοσκοπίας, οι ερευνητές ανέλυσαν τα ούρα παιδιών τριών έως εννέα ετών και κατάφεραν να διαγνώσουν σωστά ποια από αυτά έπασχαν από αυτισμό και ποια όχι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο