Ειδοποιητήρια σε φορολογούμενους με ληξιπρόθεσμα χρέη
Ραβασάκια σε 827.369 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 32 δισ. ευρώ αποστέλλει η Εφορία, καλώντας τους να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους έως τις 31 Μαΐου. Από το σύνολο των χρεών, μόλις τα 8-10 δισ. ευρώ κρίνονται εισπράξιμα και από αυτά το υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να εισπράξει φέτος ποσό της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ.
Ειδοποιητήρια σε 827.396 οφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 32 δισ. ευρώ αποστέλλει η Εφορία, καλώντας τους να ρυθμίσουν με ευνοϊκούς όρους έως τις 31 Μαΐου τις οφειλές τους.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Τα Νέα», οι επιστολές της Εφορίας φτάνουν μαζικά τις τελευταίες ημέρες στους οφειλέτες του Δημοσίου, παρότι για την εκπνοή της σχετικής προθεσμίας απομένει μόνο μία εργάσιμη ημέρα μετά τη σημερινή.
Το κείμενο των εν λόγω επιστολών υπογραμμίζει στους φορολογούμενους πως εμφανίζονται ως οφειλέτες ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο και τους γνωστοποιεί τις δυνατότητες που παρέχονται από την εφαρμογή των διατάξεων για βεβαιωμένες οφειλές υπέρ του Δημοσίου που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2009.
Ακόμη υπογραμμίζει πως οι οφειλέτες μέσα από τη ρύθμιση κερδίζουν:
– Απαλλαγή κατά 80% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής που επιβαρύνουν οφειλές, στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του συνόλου αυτών έως τις 31-5-2010.
– Απαλλαγή κατά 60% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής, στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τουλάχιστον του 50% της ληξιπρόθεσμης οφειλής έως τις 31-5-2010.
– Στη ρύθμιση μπορούν να υπαχθούν οφειλές βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και τα τελωνεία, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου 2009, αλλά και οφειλές που τελούν υπό αναστολή είσπραξης ή έχουν υπαχθεί σε διευκόλυνση τμηματικής καταβολής ή σε οποιαδήποτε άλλη ρύθμιση χρεών.
– Αντίθετα, ακόμη και αν ζητηθεί από τον οφειλέτη δεν υπάγονται στη ρύθμιση οφειλές υπέρ ξένων κρατών, καθώς και τυχόν οφειλές που ειδικές διατάξεις δεν επιτρέπουν την απαλλαγή τους από τις προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
Όσοι δεν έχουν τη δυνατότητα εφάπαξ εξόφλησης των οφειλών τους ή του ήμισυ αυτών για να κερδίσουν διαγραφή των προσαυξήσεων, μπορούν να ζητήσουν ρύθμιση της οφειλής τους έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις. Αν δεν πράξουν τίποτα από όλα αυτά, η Εφορία θα προβεί σε κατασχέσεις καταθέσεων και ακινήτων.
Ήδη έχουν παρασχεθεί στις Εφορίες σχετικές οδηγίες για την εφαρμογή του Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων με την καθιέρωση αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων για την εκπόνηση προγραμμάτων πλειστηριασμών ακινήτων και νέων διαδικασιών κατάσχεσης τραπεζικών καταθέσεων για όσους έχουν ανοιχτούς λογαριασμούς με το Δημόσιο, ενώ έχουν εντοπιστεί μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με εξίσου μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Όπως δείχνουν στοιχεία του υπουργείου, 26.165 μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου με ληξιπρόθεσμα χρέη 519.766.576 ευρώ έχουν δηλώσει 103.290 κτίσματα και εντός σχεδίου οικόπεδα, συνολικής αξίας 5,229 δισ. ευρώ. Η συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών έχουν χρέη έως 2.000 ευρώ (602.807 φορολογούμενοι), ενώ 3.700 χρωστούν άνω του 1 εκατ. ευρώ ο καθένας.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ
- Σέμνη Καρούζου: Ένα μικρό «ευχαριστώ» διά χειρός Μανόλη Ανδρόνικου
- Νιγηρία: Έρευνες για κύκλωμα εμπορίας οργάνων μετά από φρικιαστική ανακάλυψη σε αστυνομική έφοδο
- Σαρωτικοί έλεγχοι στα ενοίκια «μαϊμού» των… 10 ευρώ το μήνα – Τι ψάχνει η ΑΑΔΕ
- Υπογραφή Συμφώνου Συνεργασίας μεταξύ Δήμου Μυτιλήνης και Special Olympics Hellas
- «Διαρροή από εργαστήριο» ίσως έφερε την πανώλη των χοίρων στην Ισπανία
- Ολυμπιακός: Η παγωμένη «καλημέρα» από την Αστάνα ενόψει του αγώνα με την Καϊράτ (pic)
- Σάμος: Φρικτός θάνατος 12χρονου μετανάστη – Διαμελίστηκε από την προπέλα του σκάφους διακινητή
- Ναυάγιο στη Κρήτη: «Πηδούσαν στη θάλασσα για να φέρουν φαγητό και νερό» – Σοκαριστικές μαρτυρίες των διασωθέντων
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Δευτέρα 08.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/pexels-igor-cibulsky-75306089-8637937-315x220.jpg)


























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442