Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Βρέθηκαν δύο νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Βρέθηκαν δύο νέα γονίδια που σχετίζονται με τη νόσο Αλτσχάιμερ

Αθήνα: Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές εντόπισαν δύο νέα γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Αθήνα: Αμερικανοί και Ευρωπαίοι ερευνητές εντόπισαν δύο νέα γονίδια που φαίνεται να παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου Αλτσχάιμερ και τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη νέων θεραπειών στο μέλλον.

Μετά τη νέα ανακάλυψη, ανέρχονται πλέον σε εννέα συνολικά τα γονίδια που πιστεύεται ότι εμπλέκονται στην εμφάνιση της ασθένειας. Η ανακάλυψη των νέων γονιδίων, από τον καθηγητή Νευρολογίας Σούντρα Σεσάντρι της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βοστόνης, δημοσιεύτηκε στο Journal of the American Medical Association, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.

Κάθε ένα από τα εμπλεκόμενα γονίδια κατευθύνει τους ερευνητές σε νέα βιολογικά «μονοπάτια» μέσω των οποίων εκδηλώνεται η νόσος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μελέτη των εμπλεκομένων γονιδίων «θα οδηγήσει σε νέους τρόπους για την καθυστέρηση, την καταπολέμηση και ίσως την θεραπεία της ασθένειας», αλλά τα πρακτικά οφέλη, όπως είπαν, θα κάνουν πιθανώς μια δεκαετία μέχρι να εμφανιστούν.

Η διεθνής ερευνητική ομάδα έκανε την μεγαλύτερου εύρους γενετική ανάλυση δείγματος που έχει γίνει ποτέ, αναλύοντας τα γονίδια 35.000 ατόμων, εκ των οποίων πάνω από 8.000 εμφάνισαν νόσο Αλτσχάιμερ.

Εκτιμάται ότι περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους άνω των 65 ετών θα εμφανίσει τη νόσο, για την οποία δεν υπάρχει ακόμα θεραπεία.

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι πιθανότερο να πλήξει άτομα που έχουν επιβαρυμένο οικογενειακό ιστορικό, ενώ ορισμένοι άνθρωποι φαίνεται ότι έχουν γενετική προδιάθεση για την εμφάνιση της ασθένειας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο