Εντατικοποίηση ελέγχων από το υπουργείο Οικονομικών ελλείψει εσόδων
Πάνω από 2.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις το 2007 αλλά είχαν δηλωθεί από άλλους ως προμηθευτές ανακάλυψε σε σχετική έρευνά του το υπουργείο Οικονομικών. Η νέα διασταύρωση στοιχείων στόχευε στον εντοπισμό επιχειρήσεων που αποκρύπτουν φορολογούμενες δραστηριότητες ή συντάσσουν εικονικά τιμολόγια.
2
Πάνω από 2.000 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες που δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις το 2007 αλλά είχαν δηλωθεί από άλλους ως προμηθευτές ανακάλυψε σε σχετική έρευνά του το υπουργείο Οικονομικών.
Όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο την Παρασκευή, η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων προχώρησε στη διενέργεια μιας νέας διασταύρωσης στοιχείων, προκειμένου να εντοπισθούν ύποπτες επιχειρήσεις, που συντάσσουν εικονικά τιμολόγια ή αποκρύπτουν φορολογούμενες δραστηριότητες.
Αναζητήθηκαν επιχειρήσεις που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ, δεν είχαν υποβάλει δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ (ενώ ήταν υπόχρεες) για την χρήση 2007, ενώ για την ίδια χρήση δηλώθηκαν ως προμηθεύτριες από τρίτες επιχειρήσεις (είχαν δηλαδή πραγματοποιήσει πωλήσεις ή παρείχαν υπηρεσίες σε τρίτους).
Η διασταύρωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των αποφάσεων της Ειδικής Επιτελικής Ομάδας Εργασίας, που έχει συσταθεί στο Υπουργείο Οικονομικών (ν. 3763/2009), για τη μελέτη και δημιουργία σχεδίου εφαρμογής ηλεκτρονικών διασταυρώσεων.
Από τη συγκεκριμένη διασταύρωση προέκυψαν ότι 706 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες, για τους οποίους ισχύουν τα κριτήρια της διασταύρωσης, δεν δηλώνονται από τρίτους ως πελάτες, αλλά δηλώνονται από τρίτους ως προμηθευτές για σημαντικά ποσά. Το συνολικό δηλούμενο ποσό που δηλώθηκε από τρίτους ως προμηθευτές ξεπερνά τα 131 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης, άλλες 1528 επιχειρήσεις και επιτηδευματίες για τους οποίους ισχύουν τα κριτήρια της διασταύρωσης, δηλώθηκαν από τρίτους ως πελάτες και δηλώθηκαν από τρίτους ως προμηθευτές για σημαντικά ποσά. Το συνολικό δηλούμενο ποσό που δηλώθηκε από τρίτους ως προμηθευτές ξεπερνά τα 283 εκατομμύρια ευρώ.
Τα αποτελέσματα της διασταύρωσης, σύμφωνα με το υπουργείο, έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων για άμεση αξιοποίηση.
Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Γεμάτες με τοξικές στρατιωτικές βάσεις οι ΗΠΑ – Χιλιάδες στρατιωτικοί μολυσμένοι
- Στρατιωτικές δαπάνες: η νέα πραγματικότητα της ΕΕ
- Η Σίλικον Βάλλεϋ πίσω από τα επεκτατικά σχέδια του Τραμπ στη Γροιλανδία;
- Η Richemont «λάμπει» ξανά με εκτόξευση των πωλήσεων από Cartier και Van Cleef
- Οι δυνάμεις ασφαλείας στην Αϊτή διεξάγουν εκστρατεία κατά των συμμοριών και καταστρέφουν κρησφύγετα
- Ο Τραμπ θέλει 1 δισ. δολάρια από κάθε κράτος για να γίνει μέλος στο Συμβούλιο Ειρήνης
- Γιατί ο Τραμπ στρέφεται κατά της JP Morgan;
- Καταζητούμενος από το Top 10 του FBI συνελήφθη στο Μεξικό
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 18.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/spenser-sembrat-i607NbWkXow-unsplash-315x220.jpg)
























![Χάος στη Γουατεμάλα – Μέλη συμμορίας κρατούν ομήρους 46 φρουρούς σε 3 φυλακές [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/guatemala-prison-315x220.jpg)






























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442