Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
«Σε ελεύθερη πτώση η κατανάλωση» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης

«Σε ελεύθερη πτώση η κατανάλωση» δηλώνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β.Κορκίδης

Υποχώρηση τζίρου έως και 20% στη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων διαπιστώνουν οι έμποροι. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης εξέφρασε την ανησυχία ότι η κατανάλωση βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση και πως οι επιχειρήσεις έχουν μπει σε περιπέτειες ρευστότητας, από τις οποίες δύσκολα θα ανακάμψουν.

2

Απουσία καταναλωτών και μεγάλο έλλειμμα τζίρου κατά τη διάρκεια των χειμερινών εκπτώσεων διαπιστώνει η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ).

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Βασίλης Κορκίδης αναφερόμενος σήμερα στην πορεία των χειμερινών εκπτώσεων δήλωσε πως η αγορά λιανεμπορίου πηγαίνει «από το κακό στο χειρότερο», προσθέτοντας πως ασφυκτιά από την ελεύθερη πτώση της κατανάλωσης.

Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη οι καταναλωτές από τις αρχές του Φεβρουαρίου είναι «άφαντοι» από τα μαγαζιά των μεγάλων και μικρών αγορών, ενώ η υποχώρηση του τζίρου των χειμερινών εκπτώσεων υπολογίζεται να κυμανθεί έως και 20% σε σχέση με την περσινή περίοδο.

Ο ίδιος τόνισε πως τα υπερβολικά ποσοστά εκπτώσεων και οι τιμές ευκαιρίας δεν έπεισαν το καταναλωτικό κοινό να αγοράσει και δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, με συνέπεια οι μισές επιχειρήσεις να έχουν μπει σε περιπέτειες ρευστότητας και αρκετές δύσκολα θα ανακάμψουν.

Στη δραστική μείωση των λιανικών πωλήσεων το τελευταίο διάστημα συνέβαλλαν κυρίως οι ασαφείς ανακοινώσεις των νέων φορολογικών, ασφαλιστικών και εργασιακών μέτρων, οι οποίες δημιούργησαν ακόμα μεγαλύτερη αβεβαιότητα και δυσφορία στον Έλληνα καταναλωτή.

«Οι συνθήκες απραξίας που βιώνει η το εμπόριο σήμερα είναι πρωτοφανείς και χρειάζονται άμεσα μέτρα τόνωσης της αγοράς και όχι μόνο εισπρακτικά μέτρα περιστολής του ελλείμματος. Οι περικοπές αμοιβών κατά 1,2 δις ευρώ και η επιβολή έμμεσων φόρων ύψους 1 δις ευρώ θα γίνουν σύντομα αισθητές στην τσέπη μας και υπολογίζεται ότι θα λείψουν επιπλέον από την κατανάλωση, δημιουργώντας πολλαπλά προβλήματα σε μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις», δήλωσε ο επικεφαλής της ΕΣΕΕ.

Τέλος, κάλεσε την Κυβέρνηση να διαχειριστή σωστά τη δυσφορία και την κακή ψυχολογίας του καταναλωτή, ώστε η ύφεση να μην γίνει βαθύτερη και η «ευρωπαϊκή» απαισιοδοξία να μην πλήξει περισσότερο την ελληνική αγορά.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 17 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο