Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα φυτο-οιστρογόνα δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου

Τα φυτο-οιστρογόνα δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου

Νέα Υόρκη: Τα διατροφικά φυτο-οιστρογόνα έχουν μικρή επίδραση στους κινδύνους εκδήλωσης ορμονο-ευαίσθητων καρκίνων όπως του μαστού και του προστάτη ή του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Νέα Υόρκη: Τα διατροφικά φυτο-οιστρογόνα έχουν μικρή επίδραση στους κινδύνους εκδήλωσης ορμονο-ευαίσθητων καρκίνων όπως του μαστού και του προστάτη ή του παχέος εντέρου, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.

Η έρευνα που εκπόνησε το Κέντρο Διατροφής και Καρκίνου του Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Ερευνητικού Εργαστηρίου Strangeways συμπεριέλαβε σχεδόν 25.000 Βρετανούς ενήλικες και δεν εντόπισε σημαντικές διαφορές ως προς τον κίνδυνο καρκίνου που να σχετίζονται με την διατροφική πρόσληψη των φυτο-οιστρογόνων.

Τα φυτο-οιστρογόνα εμπεριέχονται σε μια ευρεία γκάμα τροφίμων, περιλαμβανομένων των γαλακτοκομικών, της σόγιας, των δημητριακών, των φρούτων, των λαχανικών, των ξηρών καρπών, του καφέ και του τσαγιού. Παλαιότερες μελέτες είχαν δείξει ότι τα διατροφικά φυτο-οιστρογόνα σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του μαστού και μειωμένο κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου τις γυναίκες. Τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών όμως αλλοιώνονται από τα περιορισμένα δεδομένα για την περιεκτικότητα των τροφών σε φυτο-οιστρογόνα.

Καμιά από τις προηγούμενες μελέτες δεν είχε εξετάσει τον συσχετισμό μεταξύ φυτο-οιστρογόνων και κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη.

Στην βρετανική μελέτη, η Δρ Χέδερ Γουαρντ και οι συνεργάτες της εκτίμησαν την αξία των φυτο-οιστρογόνων σε δείγμα σχεδόν 11.000 τροφών μετά από χημικές αναλύσεις. Για πρώτη φορά έγιναν εκτιμήσεις της περιεκτικότητα ζωικών προϊόντων σε φυτο-οιστρογόνα.

Εν αντιθέσει με τα φυτικά τρόφιμα, που περιέχουν έτσι κι αλλιώς φυτο-οιστρογόνα, τα τελευταία παράγονται από την πέψη των ζωικών τροφών όπως το κρέας και τα γαλακτοκομικά μέσω των μικροβίων του εντέρου.

Η κατανάλωση φυτο-οιστρογόνων υπολογίστηκε στους συμμετέχοντες της μελέτης European Prospective Investigation into Cancer and Nutrition-Norfolk. Οι συμμετέχοντες είχαν εγγραφεί από το 1993 μέχρι το 1997, και είχαν συμπληρώσει διατροφικό ημερολόγιο για μια εβδομάδα και είχαν επίσης δώσει στοιχεία για την ηλικία, το ύψος, το βάρος, το κάπνισμα, τη χρήση ασπιρίνης, το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου και την εμμηνοπαυσιακή κατάσταση.

Οι καρκίνοι που εκδηλώθηκαν εντός 12 μηνών από την εγγραφή στην μελέτη εντοπίστηκαν μέσω αρχείου και ανέρχονταν στους 244 καρκίνους του μαστού, 221 του παχέος εντέρου και 204 του προστάτη. Η διατροφή και άλλες σχετικές πληροφορίες των ατόμων που νόσησαν, συγκρίθηκαν με αυτές άλλων συμμετεχόντων που δεν εκδήλωσαν καρκίνο (ομάδα ελέγχου).

Αν και απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ελάχιστα στοιχεία δείχνουν ότι τα φυτο-οιστρογόνα σχετίζονται με τον καρκίνο του μαστού ή του προστάτη.

Αν και τα φυτο-οιστρογόνα που εμπεριέχονται στα αβγά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα ίσως επηρεάζουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη και του παχέος εντέρου στις γυναίκες.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 06 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο