Δυόμιση φορές μεγαλύτερη η φοροδιαφυγή ΦΠΑ στην Ελλάδα από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο
Το ύψος των αναλογούντων, αλλά μη εισπραχθέντων από το κράτος εσόδων ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2006, ανέρχεται στο 30% του συνολικά οφειλόμενου ποσού, σύμφωνα με μελέτη της Κομισιόν. Πρόκειται για ποσοστό δυόμιση φορές μεγαλύτερο από τον κοινοτικό μέσο όρο (12%) για το ίδιο έτος, τονίζει ο Δημ.Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτει ερώτηση.
Το ύψος των αναλογούντων, αλλά μη εισπραχθέντων από το κράτος εσόδων ΦΠΑ στην Ελλάδα το 2006, ανέρχεται στο 30% του συνολικά οφειλόμενου ποσού, σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στα πλαίσια της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της απάτης, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 30/10/2009.
Πρόκειται για ποσοστό δυόμιση φορές μεγαλύτερο από τον κοινοτικό μέσο όρο (12%) για το ίδιο έτος, τονίζει ο Δημ.Παπαδημούλης του ΣΥΡΙΖΑ και καταθέτει σχετική ερώτηση στον υπουργό Οικονομικών.
Ενδεικτικά, τα ποσοστά φοροδιαφυγής ΦΠΑ στην Ισπανία και την Πορτογαλία ανέρχονται μόλις σε 2 και 4% αντίστοιχα.
Δεδομένου, επισημαίνει ο κ. Παπαδημούλης στο κείμενο της ερώτησής του, «ότι τα υπολογιζόμενα χαμένα έσοδα του κράτους ανέρχονται σε περισσότερα από 6,5 δισ ευρώ ετησίως (περίπου στο 3,4% του ΑΕΠ!), ποσό πολλαπλάσιο τόσο της σχεδιαζόμενης έκτακτης εισφοράς όσο και του κόστους του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης που ανήγγειλε η κυβέρνηση, ερωτάται ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών:
»Πού οφείλεται αυτή η μεγάλη απόκλιση μεταξύ των αναλογούντων και των τελικώς εισπραχθέντων εσόδων από τον ΦΠΑ;
»Ποια είναι τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για να διασφαλίσει την είσπραξη των οφειλόμενων ποσών;
»Με ποιον τρόπο σκοπεύει να ενισχύσει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς;».
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.