Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Έκκληση Τρισέ στις τράπεζες να εξασφαλίσουν άνετη ρευστότητα στην ευρωζώνη

Έκκληση Τρισέ στις τράπεζες να εξασφαλίσουν άνετη ρευστότητα στην ευρωζώνη

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ κάλεσε με επίσημο τρόπο τις κεντρικές τράπεζες σε ευρωζώνη, αλλά και σε ΕΕ, να «εκπληρώσουν την (καταστατική) υποχρεώσή τους και να συνδράμουν σ αυτήν την αντίξοη συγκυρία νοικοκυριά και επιχειρήσεις». Ο Τρισέ επανέλαβε την πρόβλεψη για ανάκαμψη στα μέσα του 2010, ενώ είπε ότι η πραγματική τάση των τιμών δεν είναι ανησυχητική.

93

Ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ κάλεσε την Δευτέρα με επίσημο τρόπο τις κεντρικές τράπεζες στην ευρωζώνη, αλλά και στην ΕΕ γενικώς, να «εκπληρώσουν την (καταστατική) υποχρεώσή τους και να συνδράμουν οικονομικά σ αυτήν την αντίξοη συγκυρία νοικοκυριά και επιχειρήσεις».

Οπως επεσήμανε ο κορυφαίος τραπεζίτης, σε δηλώσεις του από το Μόναχο, «πρέπει τώρα οπωσδήποτε να προκύψει άνετη ρευστότητα στην 16μελή ευρωζώνη».

«Πρέπει να συνεισφέρουμε, ώστε σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς η οικονομία μας να παραμένει λειτουργική», υπογράμμισε επίσης.

Πολλές επιχειρήσεις μεσαίου και μεγάλου μεγέθους, αλλά και μικρότερου, παραπονούνται ότι δανείζονται μικρά ποσά ή μεγαλύτερα με δυσβάστακτους όρους από την άποψη του επιτοκίου, αυτόν τον καιρό.

Υπενθυμίζεται το πρωτόγνωρα χαμηλό επιτόκιο της ΕΚΤ, 1%, εδώ και μήνες, που όμως δεν «παρακολουθούν» στο πλαίσιο της δανειακής πολιτικής τους οι εμπορικές τράπεζες επικαλούμενες διάφορους λόγους.

Ακόμη, ο Ζαν Κλοντ Τρισέ επανέλαβε την πρόβλεψή του για σταδιακή ανάκαμψη της οικονομίας στα μέσα του 2010.

Η συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης στην ευρωζώνη αναμένεται να επιβραδυνθεί στο δεύτερο εξάμηνο του έτους, επεσήμανε ο διοικητής της ΕΚΤ.

«Η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να συνεχίσει να μειώνεται για το υπόλοιπο του χρόνου, αλλά λιγότερο έντονα σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2009», είπε ο Τρισέ κατά την διάρκεια σεμιναρίου στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.

Ο Ζ.Κ.Τρισέ πρόσθεσε ότι μέσα στο επόμενο έτος, μετά από μια περίοδο σταθεροποίησης, αναμένεται σταδιακή ανάκαμψη με θετική ανάπτυξη τριμήνου μέχρι τα μέσα του 2010.

Είπε επίσης ότι η πραγματική τάση των τιμών δεν είναι ιδιαιτέρως ανησυχητική.

«Ο πληθωρισμός πέρασε σε ελαφρώς αρνητικό έδαφος τον Ιούνιο. Αυτό το αποτέλεσμα ήταν αναμενόμενο και κυρίως αντικατοπτρίζει την έντονη πτώση της τιμής του πετρελαίου που παρατηρήθηκε νωρίτερα. Είναι συνεπώς μια καλοδεχούμενη εξέλιξη και κάτι που στηρίζει τα οικογενειακά εισοδήματα».

«Κοιτάζοντας στο μέλλον, αναμένουμε τις τιμές να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα μεσοπρόθεσμα», είπε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ/Γερμανικό

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο