Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Σε ισχύ το μέτρο της απόσυρσης παλαιών κλιματιστικών

Σε ισχύ το μέτρο της απόσυρσης παλαιών κλιματιστικών

Σε ισχύ τίθεται το μέτρο της απόσυρσης περίπου 55.000 κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας σε όλη την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης. Μετά τα κλιματιστικά, θα ακολουθήσουν τα ψυγεία ηλικίας άνω των 10 ετών.

27

Σε ισχύ τίθεται το μέτρο της απόσυρσης περίπου 55.000 κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας σε όλη την Ελλάδα, όπως προβλέπεται από την απόφαση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως τονίστηκε την Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου των εκπροσώπων του Συνδέσμου Βιομηχανιών & Επιχειρήσεων Ηλεκτρικών Συσκευών, με την απόφαση αυτή επιχορηγείται μέσω κοινοτικών πόρων με ποσό ύψους 15 εκατ. ευρώ η αντικατάσταση παλαιών ενεργοβόρων κλιματιστικών μονάδων με νέες μονάδες υψηλής ενεργειακής απόδοσης.

Τα οφέλη που θα προκύψουν για τους καταναλωτές, οι οποίοι θα κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος και θα προχωρήσουν στην αντικατάσταση των κλιματιστικών μεταξύ άλλων είναι, 50% έως 80% κέρδος από την εξοικονόμηση ενέργειας, 16 φορές λιγότερος θόρυβος, καθαρότερος αέρας στο κλιματιζόμενο περιβάλλον, καλύτερη διανομή αέρα στα σπίτια, λιγότερες βλάβες.

Μάλιστα, όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε, τα κλιματιστικά νέας τεχνολογίας θα χρειαστούν 7 έως 10 χρόνια για πλήρη απόσβεση της αξίας τους μόνο από το κόστος εξοικονόμησης ενέργειας. Όποιος αντικαταστήσει το κλιματιστικό του θα εξοικονομεί ετησίως από 31 έως 140 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος και το συντελεστή απόδοσης του μηχανήματος.

Με την αντικατάσταση των 55.000 κλιματιστικών παλαιάς τεχνολογίας η εξοικονόμηση ενέργειας σε ετήσια βάση αγγίζει τα 20,2 GWh ποσό που μεταφράζεται σε πάνω από 2 εκατ. ευρώ κέρδος για το χρόνο και το κράτος και μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20.000 τόνους ετησίως.

Στην Ελλάδα λειτουργούν περίπου 7 εκατ. κλιματιστικά, εκ των οποίων τα 500.000 είναι Inverter. Στόχος είναι μέχρι και το 2020 να μειωθούν κατά 4% οι εκπομπές των ρύπων, να εξοικονομηθεί ενέργεια κατά 20% και να επιτευχθεί επίσης στο 20% η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, καθώς τα κλιματιστικά υψηλής ενεργειακής απόδοσης θεωρούνται ΑΠΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Λευτέρης Ελευθεράκης επισήμανε ότι είναι ανάγκη μετά την απόσυρση των κλιματιστικών να προχωρήσει και η απόσυρση των παλαιών ενεργοβόρων ψυγείων ηλικίας άνω των 10 ετών.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο