Γενετική μετάλλαξη εξηγεί την δυσκολία ανάγνωσης που αντιμετωπίζουν μερικά άτομα
Λονδίνο: Η κοινή γενετική μετάλλαξη που σχετίζεται με την δυσλεξία μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί ορισμένα άτομα χωρίς δυσκολίες μάθησης δεν είναι καλοί στην ανάγνωση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Λονδίνο: Η κοινή γενετική μετάλλαξη που σχετίζεται με την δυσλεξία μπορεί επίσης να εξηγήσει γιατί ορισμένα άτομα χωρίς δυσκολίες μάθησης δεν είναι καλοί στην ανάγνωση, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Psychiatry.
Η Δρ Σίλβια Παρατσίνι και οι συνεργάτες της στο Κέντρο Ανθρώπινης Γενετικής Welcome Trust της Οξφόρδης εξηγούν ότι το πιθανότερο γονίδιο που εμπλέκεται στη δυσλεξία και η μετάλλαξη του δεν φαίνεται να εξασθενούν τη γνωστική ικανότητα του ατόμου, αλλά σχετίζονται με την ικανότητα της ανάγνωσης.
Πρόκειται για την πρώτη φορά που μια γενετική μετάλλαξη διαπιστώνεται ότι είναι σημαντική τόσο για την δυσλεξία όσο και για την ικανότητα ανάγνωσης. Ενδεχομένως λοιπόν και το γονίδιο να εμπλέκεται στον καθορισμό του κατά πόσο το άτομο είναι καλός αναγνώστης ή κακός.
Οι ερευνητές μελέτησαν το γονίδιο KIAA0319 που εμπλέκεται στην ανάπτυξη της περιοχής του εγκεφάλου που ευθύνεται για τις διαδικασίες της σκέψης. Παλαιότερη μελέτη είχε εντοπίσει έναν πιθανό συσχετισμό του εν λόγω γονιδίου με την δυσλεξία.
Έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερα από 6.000 παιδιά 7-9 ετών και καθόρισαν με τεστ ότι το 15% αυτών είχαν μεταλλαγμένη εκδοχή του γονιδίου και έτειναν να έχουν προβλήματα ανάγνωσης, περιλαμβανομένων και εκείνων που δεν ήταν δυσλεξικά.
Ακόμη και στην περίπτωση των ατόμων που δεν ήταν δυσλεκτικά, εξακολουθούσαν να υπάρχουν προβλήματα ανάγνωσης. Παλαιότερα μάλιστα η ίδια ερευνήτρια είχε διαπιστώσει ότι μετάλλαξη δρα λιγάκι ως διακόπτης μείωσης της δύναμης του γονιδίου ώστε να κάνει την «δουλειά» σωστά καθώς το έμβρυο αναπτύσσεται εντός της μήτρας.
Η μελέτη πάντως δίνει έναν στόχο στους επιστήμονες να προσπαθήσουν να εντοπίσουν και να κατανοήσουν καλύτερα γιατί ορισμένα άτομα εκδηλώνουν δυσλεξία και άλλοι είναι λιγότερο καλοί στην ανάγνωση συγκριτικά πάντα με τον γενικό πληθυσμό.