Πρώιμο θάνατο από καρδιακή νόσο προκαλεί η διαταραχή μετατραυματικού στρες
Νέα Υόρκη: Η διαταραχή μετατραυματικού στρες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακό νόσημα, σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη που έγινε σε βετεράνους του Πολέμου του Βιετνάμ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.
Νέα Υόρκη: Η διαταραχή μετατραυματικού στρες αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από καρδιακό νόσημα, σύμφωνα με μακροχρόνια μελέτη που έγινε σε βετεράνους του Πολέμου του Βιετνάμ και δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Psychosomatic Medicine.
Ερευνητές του Κέντρου Έρευνας για την Υγεία της Κλινικής Κίνσινγκερ στην Πενσυλβάνια με επικεφαλής τον Δρ Τζόζεφ Μποσκαρίνο έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση πάνω από 4.300 άνδρες βετεράνους του Πολέμου του Βιετνάμ που δεν είχαν εκδηλώσει καρδιακό νόσημα μέχρι το 1985. Οι άνδρες ήταν κάτω των 65 ετών κατά την επανεξέταση τους το 2000.
Μετά τον έλεγχο βασικών παραγόντων που επηρεάζουν τα αποτελέσματα οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η διαταραχή μετατραυματικού στρες σχετιζόταν με πάνω από διπλάσιο κίνδυνο θανάτου από καρδιακή νόσο.
Οι άνδρες του δείγματος κατά μέσο όρο ήταν μεταξύ 50 και 60 ετών. Ωστόσο, είχαν εκδηλώσει καρδιακή νόσο εξαιτίας της διαταραχής μετατραυματικού στρες και απεβίωναν νωρίτερα.
Η διαταραχή μετατραυματικού στρες προκαλεί την έκκριση ορμονών του στρες, οι οποίες οδηγούν σε φλεγμονή και καταστροφή των αρτηριών και του καρδιαγγειακού συστήματος. Οι ορμόνες του στρες τείνουν επίσης να μειώνουν την ποσότητα της κορτιζόλης στον οργανισμό, ορμόνη που καταπολεμά τη φλεγμονή.
Τα επιστημονικά δεδομένα δείχνουν συνεχώς ότι το ψυχολογικό τραύμα τελικά καταφέρνει να επιβαρύνει και την σωματική υγεία. Η συμβουλευτική είναι σημαντική για την αποφυγή ενός σχετικού προβλήματος που θα εμφανιστεί στο μέλλον.
health.in.gr
- Μαρία Βοσκοπούλου: Έρωτευμένη η κόρη του Τόλη Βοσκόπουλου; Τι λέει με ανάρτηση της
- Σε ποια ομάδα θα συνεχίσει την καριέρα του ο Γιουρτσεβέν
- Λάρισα: Σε έξι ημέρες έληγε το δίπλωμα του 95χρονου που σκοτώθηκε στο τροχαίο – Συγκρούστηκε με δύο οχήματα
- Σαμπαλένκα: «Αν παίζαμε στα πέντε σετ θα είχα περισσότερα Grand Slam!» – Τι λένε οι υπόλοιπες
- Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια – 24ωρη απεργία κήρυξε η ΠΝΟ
- Η Ευρώπη εκτεθειμένη και ευάλωτη – Η κρίση στο Ιράν αποδεικνύει τα ρήγματα στην ενεργειακή πολιτική
- «Ο Κήπος των Επίγειων Απολαύσεων»: Η παράσταση χορού του Σπύρου Κουβαρά στο ΔΘΠ
- Μέση Ανατολή: Οι 6 Αμερικανοί στρατιώτες που σκοτώθηκαν στο Κουβέιτ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Πέμπτη 05.03.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/03/mindaugas-vitkus-ju-dVR1jkmE-unsplash-1-315x220.jpg)































































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442