Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ανησυχία στην κυβέρνηση για την πορεία του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων

Ανησυχία στην κυβέρνηση για την πορεία του πληθωρισμού και των ελλειμμάτων

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για την ομαλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων.

27

Έντονη ανησυχία επικρατεί στην κυβέρνηση για την ομαλή εκτέλεση του φετινού προϋπολογισμού, καθώς εντείνονται οι πληθωριστικές πιέσεις, η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και τα δημόσια έσοδα παρουσιάζουν σημαντική υστέρηση έναντι των επίσημων στόχων.

Ο υπουργός Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης συναντήθηκε την Τετάρτη με τον πρωθυπουργό Κ.Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου, μία ημέρα μετά τις δηλώσεις του στη Βουλή ότι «αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να δεσμευτώ για την τελική πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού».

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε, μετά τη συνάντηση, ότι συζήτησαν τις επιπτώσεις των διεθνών οικονομικών εξελίξεων στην ελληνική οικονομία, σημειώνοντας ότι, όπως είναι ήδη γνωστό, υπάρχουν αρκετές επιπτώσεις και στην ευρωπαϊκή οικονομία από τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και στον ευρωπαϊκό πληθωρισμό, ορισμένες από τις οποίες βλέπουμε και στη χώρα μας.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, υπογράμμισε ο υπουργός, η βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη να προχωρήσει με όλα τα μέσα στην καλή υλοποίηση του προϋπολογισμού με τον έλεγχο των δαπανών και την προσπάθεια για την επίτευξη όλων των στόχων και τα έσοδα.

Επίσης, είπε ο υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση έχει τη βούληση να προχωρήσει και στις μεταρρυθμίσεις που θα δώσουν στην οικονομία τη δυναμική που χρειάζεται για να συνεχίσει να αναπτύσσεται με ρυθμούς μεγαλύτερους από την υπόλοιπη Ευρώπη, καθώς και να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν να κάνουν και με τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, αλλά και με την περαιτέρω καλή πορεία της οικονομίας.

Εγκύκλιος για μείωση δαπανών στο Δημόσιο το 2009

Να περιορίσουν τις καταναλωτικές δαπάνες και να συγκρατήσουν τις λειτουργικές σε επίπεδα χαμηλότερα του 2008 ζητά μεταξύ άλλων από τα νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου και τους επιχορηγούμενους φορείς ο υφυπουργός Οικονομίας Νίκος Λέγκας, σε εγκύκλιο που απέστειλε για την κατάρτιση του προυπολογισμού του 2009.

Όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο, «οι εν λόγω φορείς μαζί με την κεντρική κυβέρνηση συγκροτούν τη γενική κυβέρνηση και ως εκ τούτου καθίσταται απόλυτα επιβεβλημένη η οικονομική διαχείρισή τους προς την κατεύθυνση βελτίωσης των δημοσιονομικών αποτελεσμάτων με βασική επιδίωξη τη συνέχιση της προσπάθειας για δημοσιονομική εξυγίανση μέσω της ορθολογικότερης διαχείρισης των δαπανών του προϋπολογισμού, της αξιολόγησης της παραγωγικότητας κάθε δράσης, του περιορισμού της σπατάλης, αλλά και της ενίσχυσης της διαφάνειας».

Οι βασικοί στόχοι της δημοσιονομικής πολιτικής, όπως επισημαίνται στην εγκύκλιο, είναι η περαιτέρω μείωση του ελλείμματος, η αποτελεσματικότερη διαχείριση και αξιοποίηση των πόρων του Δημοσίου και η ενίσχυση των επενδύσεων και η επιτάχυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης.

Έτσι, τονίζεται ότι στόχος όλων ανεξαιρέτως των νομικών προσώπων θα πρέπει να είναι ο περιορισμός των καταναλωτικών δαπανών και η ορθολογικότερη διαχείριση των πόρων, μέσω της βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της λειτουργίας τους.

«Η συγκράτηση των λειτουργικών δαπανών, των προμηθειών και των λοιπών δαπανών αποτελεί βασική προτεραιότητα στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος. Το συνολικό ύψος των κονδυλίων για τις δαπάνες αυτές, θα πρέπει να καταβληθεί προσπάθεια να περιορισθεί σε επίπεδα χαμηλότερα του ύψους των αντίστοιχων πιστώσεων του προϋπολογισμού του 2008» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εκγύκλιο του υφυπουργού.

Διευκρινίζεται επίσης ότι «στο εξής, δεν θα τίθεται πλέον θέμα συμπληρωματικής ενίσχυσης του φορέα για καταβολή αποδοχών, αλλά θα πρέπει να λαμβάνεται μέριμνα εξασφάλισης των απαιτούμενων πιστώσεων από ίδια έσοδα, από ταμειακά υπόλοιπα και από εξοικονόμηση δαπανών».

Μείωση 4,2% του εμπορικού ελλείμματος στο τετράμηνο

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου υποχώρησε κατά 4,2% σε 11.142,5 εκατ. ευρώ. Τον Απρίλιο αυξήθηκε κατά 6,5% σε 2.793,5 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, η μείωση του ελλείμματος  προήλθε απο τη διαφορά μεταξύ εισαγωγών και εξαγωγών.
Ειδικότερα:

– η συνολική αξία των εισαγωγών-αφίξεων στο διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2008 υποχώρησε κατά 4,4% στα 16.532,1 εκατ. ευρώ.

– η συνολική αξία των εξαγωγών-αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Απριλίου 2008 μειώθηκε κατά 4,6% σε 5.389,6 εκατ. ευρώ.

 

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο