Κυριακή 05 Μαϊου 2024
weather-icon 21o
Μεμψίμοιρο και ομιχλώδες το τοπίο στην Ελλάδα λέει ο Κ.Παπούλιας

Μεμψίμοιρο και ομιχλώδες το τοπίο στην Ελλάδα λέει ο Κ.Παπούλιας

Για μεμψίμοιρο και ομιχλώδες τοπίο στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με την καθαρότητα των ομογενών, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη διάρκεια ομιλίας του σε ομογενείς της Ουκρανίας, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα.

53

Για μεμψίμοιρο και ομιχλώδες τοπίο στην Ελλάδα, σε αντιδιαστολή με την καθαρότητα των ομογενών, έκανε λόγο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στη διάρκεια ομιλίας του σε ομογενείς της Ουκρανίας, ολοκληρώνοντας την τριήμερη επίσκεψή του στη χώρα.

Ο κ. Παπούλιας σημείωσε: «Ζούσαμε σαν να ήμασταν στην Ελλάδα το τελευταίο τριήμερο. Και ζούσαμε σε καλύτερο κλίμα γιατί εδώ δεν υπάρχουν οι μεμψιμοιρίες, ενώ όταν βρισκόμαστε στην Ελλάδα πολλές φορές τα βλέπουμε όλα ομιχλώδη».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρατήρησε: «Εδώ τα είδαμε καθαρά, είδαμε την ελληνική ψυχή, που πραγματικά ξεπέρασε όλα τα εμπόδια που βρήκε στο δρόμο, που δημιούργησε και δημιουργεί και που είναι σεβαστή σε ένα ξένο τόπο». Αναφερόμενος ειδικά στους ομογενείς της Ουκρανίας και της περιφερείας της Αζοφικής Θάλασσας, ο κ. Παπούλιας εκθείασε το πάθος και την αγάπη τους για την πατρίδα και περιέγραψε τη συγκινησιακή φόρτιση, που αισθάνθηκε και ο ίδιος, και πολλές φορές δεν άντεχε να μην εκδηλώσει.

Πρόκειται για έναν ελληνισμό «με βαθιές ιστορικές ρίζες, που προσβλέπει στην άλλη πατρίδα του, που είναι η Ελλάδα, με πολύ αγάπη και αναγνωρίζει τη βοήθεια που η Ελλάδα παρέχει σε αυτούς τους ανθρώπους», υπογράμμισε ο Κάρολος Παπούλιας. «Πάντα να δημιουργούν και μεις να χαιρόμαστε για τη δημιουργία αυτών των συμπατριωτών μας», ευχήθηκε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέφθηκε το Λαογραφικό Μουσείο της Μαριούπολης, όπου μεταξύ πολλών σημαντικών εκθεμάτων, βρίσκεται και το περίφημο διάταγμα του 1779, που υπέγραψε η αυτοκράτειρα Αικατερίνη, αποφασίζοντας μετά τον Ρωσο-τουρκικό πόλεμο τη μεταφορά των ελληνικών πληθυσμών της Κριμαίας στην άγονη και αραιοκατοικημένη τότε περιφέρεια της Αζοφικής και την παραχώρηση προνομίων για την ενθάρρυνση της καλλιέργειας της γης, της αλιείας, αλλά και του εμπορίου και της βιομηχανίας. Τα προνόμια αυτά διατηρήθηκαν έως τα μέσα του 19ου αιώνα και έθεσαν τις βάσεις για την άνθηση του ελληνισμού στην περιοχή.

Εν συνεχεία, ο Κ.Παπούλιας συναντήθηκε με μαθητές, καθηγητές και κατοίκους του Σαρτανά, του μεγαλύτερου ελληνικού χωριού της περιφέρειας. Χαιρετίζοντας τους συγκεντρωμένους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε τη χαρά του που επισκέπτεται «ένα από τα πρώτα χωριά που ίδρυσαν οι Έλληνες πριν από 230 χρόνια, μετά την μετεγκατάστασή τους από την Κριμαία στην Αζοφική» και συνεχάρη τους ομογενείς που «όλα αυτά τα χρόνια, παρά τις δυσκολίες, του διωγμούς και την απόσταση από την μητέρα Ελλάδα κρατήσατε άσβεστο το ελληνικό σας πνεύμα και συνεχίζεται να μεταδίδεται στις επόμενες γενιές την ελληνική γλώσσα, τις παραδόσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό των προγόνων μας».

Ο κ. Παπούλιας ξεναγήθηκε επίσης στο Λαογραφικό Μουσείο του Πολιτισμού των Ελλήνων της Αζοφικής, που έχει δημιουργήσει δίπλα στο σχολείο ο ήρωας του χωριού Ιβάν Πάπους, και άκουσε τις αφηγήσεις ομογενών για τα δεινά που υπέφεραν χωρίς να χάσουν το κουράγιο τους και δημιουργώντας σήμερα «μια γέφυρα φιλίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ουκρανίας».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ,ΑΠΕ-ΜΠΕ

Sports in

Η Χιρόνα «καθάρισε» την Μπαρτσελόνα με ανατροπή και έστεψε και μαθηματικά τη Ρεάλ (4-2)

Η Χιρόνα αν και βρισκόταν πίσω στο σκορ στο ημίχρονο, τελικά έκανε την ανατροπή απέναντι στην Μπαρτσελόνα και πήρε το καταλανικό ντέρμπι (4-2).

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 05 Μαϊου 2024