Με καλύτερη πνευμονική λειτουργία σχετίζεται η πρόσληψη φυτικών ινών
Νέα Υόρκη: Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών ημερησίως συντελεί σε καλύτερη αναπνοή για τους μεσήλικες, ενώ το όφελος είναι όμοιο για καπνιστές και μη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Νέα Υόρκη: Η πρόσληψη επαρκούς ποσότητας φυτικών ινών ημερησίως συντελεί σε καλύτερη αναπνοή για τους μεσήλικες, ενώ το όφελος είναι όμοιο για καπνιστές και μη, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Epidemiology.
Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Επιστημών Περιβαλλοντικής Υγείας των ΗΠΑ με επικεφαλής την Δρ Στέφανι Λοντον έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση 11.897 άνδρες και γυναίκες, και αυτοί με την υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών καθημερινά είχαν καλύτερη πνευμονική λειτουργία και ήταν λιγότερο πιθανό να έχουν χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).
Η ΧΑΠ περιλαμβάνει παθήσεις όπως το εμφύσημα και την χρόνια βρογχίτιδα. Αν και το κάπνισμα είναι μείζων παράγοντας κινδύνου για την κακή πνευμονική λειτουργία και την εκδήλωση ΧΑΠ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η υψηλότερη κατανάλωση φυτικών ινών φάνηκε να παρέχει όμοια προστασία σε καπνιστές και μη.
Παλαιότερες έρευνες είχαν μελετήσει τους συσχετισμούς μεταξύ αντιοξειδωτικών βιταμινών ή φρούτων και λαχανικών και καρδιακής λειτουργίας.
Οι επιστήμονες στην παρούσα μελέτη ανέλυσαν στοιχεία για την διατροφική πρόσληψη φυτικών ινών και τα αποτελέσματα των τεστ πνευμονικής λειτουργίας Αμερικανών ανδρών και γυναικών, 44-66 ετών που έλαβαν μέρος στην έρευνα Atherosclerosis Risk in Communities Study την περίοδο 1987-1989.
Σχεδόν το 15% των συμμετεχόντων στη μελέτη είχε ΧΑΠ.
Μετά από διαχωρισμών των ασθενών σύμφωνα με τον μέσο όρο της συνολικής πρόσληψης φυτικών ινών ημερησίως, οι ερευνητές βρήκαν ότι αυτοί που άνηκαν στο υψηλότεροι πέμπτο της κατανάλωσης φυτικών ινών (26,7 γραμμάρια) είχαν σημαντικά καλύτερη πνευμονική λειτουργία από τα άτομα του χαμηλότερου πέμπτου (9,5 γραμμάρια). Οι ερευνητές αναφέρουν όμοιους συσχετισμούς από φυτικές ίνες δημητριακών και φρούτων, αλλά όχι από λαχανικά.
Οι επωφελείς συσχετισμοί παρέμεναν ακόμα και όταν ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που ενδεχομένως να επηρεάζουν την πνευμονική λειτουργία όπως η διατροφική πρόσληψη βιταμίνης C, D και Ε, τα ω-3 πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, τα αλλαντικά, όπως επίσης το βάρος, ο διαβήτης, η εθνικότητα, η ηλικία, το φύλο και το κάπνισμα.
Σύμφωνα με την Εθνική Ακαδημία Επιστημών των ΗΠΑ η επαρκής καθημερινή ποσότητα φυτικών ινών πρέπει να κυμαίνεται από 30 μέχρι 38 γραμμάρια για τους μεσήλικες άνδρες και από 21 μέχρι 25 γραμμάρια για τις μεσήλικες γυναίκες.