Αμερικανοί επιστήμονες αύξησαν την περιεκτικότητα του καλαμποκιού σε βιταμίνη Α
Ουάσιγκτον: Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο καλλιέργειας καλαμποκιού με ενισχυμένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα σε περιοχές του πλανήτη που οι πληθυσμοί μαστίζονται από την ανεπάρκεια της βιταμίνης Α.
Ουάσιγκτον: Αμερικανοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια μέθοδο καλλιέργειας καλαμποκιού με ενισχυμένη περιεκτικότητα σε βιταμίνη Α, δίνοντας έτσι ένα σημαντικό διατροφικό πλεονέκτημα σε περιοχές του πλανήτη που οι πληθυσμοί μαστίζονται από την ανεπάρκεια της βιταμίνης Α.
Όπως αναφέρεται στο επιστημονικό έντυπο Science, η ανεπάρκεια βιταμίνης Α είναι σημαντική αιτία οφθαλμολογικών προβλημάτων και άλλων προβλημάτων υγείας στις αναπτυσσόμενες χώρες.
Το καλαμπόκι είναι κυρίαρχο συστατικό της διατροφικής κουλτούρας των αναπτυσσόμενων περιοχών της Λατινικής Αμερικής και της υπο-σαχάριας Αφρικής όπου το 30% των παιδιών κάτω των πέντε ετών έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης Α.
Οι επιστήμονες κατάφεραν να βρουν τον τρόπο αύξησης των επιπέδων συγκεκριμένων συστατικών σε καρπούς όπως το καλαμπόκι. Το καλαμπόκι έχει προδρόμους της βιταμίνης Α, δηλαδή συστατικά που ονομάζονται προβιταμίνες όπως η β-καροτένη, που χρησιμοποιεί ο οργανισμός μας για να παράγει τη βιταμίνη Α.
Οι ερευνητές εντόπισαν ένα φυσιολογικά μεταλλαγμένο γονίδιο που ενισχύει το περιεχόμενο της προβιταμίνης Α του καλαμποκιού. Πάνω σ’ αυτή την παρατήρηση ανέπτυξαν μια ανέξοδη οικονομικά λύση επιλογής του γονικού αποθέματος για να καλλιεργήσουν καλαμπόκι με το υψηλότερο περιεχόμενο προβιταμίνης Α.
Η επιλογή ποικιλιών που έχουν το συγκεκριμένο μεταλλαγμένο γονίδιο μπορεί να παράσχει το πλεονέκτημα του τριπλασιασμού των επιπέδων της προβιταμίνης Α. Υπάρχουν χιλιάδες ποικιλίες καλαμποκιού και διαφέρουν σημαντικά ως προ της προβιταμίνη Α. Ενώ το λευκό καλαμπόκι δεν έχει προβιταμίνη Α, οι κίτρινες ποικιλίες έχουν ποίκιλα επίπεδα.
Ο επιστήμονες διευκρινίζουν ότι η μέθοδος που χρησιμοποίησαν στη μελέτη τους δεν εμπεριέχει γενετική τροποποίηση του καλαμποκιού.
Η βιταμίνη Α παίζει καθοριστικό ρόλο στην όραση, την οστική δύναμη, τη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και άλλες λειτουργίες. Η ανεπάρκεια βιταμίνης Α έχει ενοχοποιηθεί για την παιδική τύφλωση και άλλες ανοσο-ανεπάρκειες.
Η βιο-ενίσχυση λοιπόν του καλαμποκιού ειδικά σε χώρες που αποτελεί βασικό συστατικό της ημερήσιας διατροφής μπορεί όντως να κάνει σημαντική διαφορά.