«Ήρθε η ώρα για ένα νέο κόμμα» δηλώνει ο Νίκος Κωνσταντόπουλος
Την ανάγκη διεξόδου από τη σημερινή κρίση και αμφισβήτησης του φθαρμένου δικομματισμού, μέσω ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, εκφράζει σε συνέντευξή του ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος. Τι λέει για Τσίπρα, «ρεύμα Βενιζέλου» και υπόθεση Ζαχόπουλου.
Την ανάγκη διεξόδου από τη σημερινή κρίση και αμφισβήτησης του φθαρμένου δικομματισμού, μέσω ενός νέου πολιτικού σχηματισμού, εκφράζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία ο πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.
«Η ταυτόχρονη φθορά και των δύο μεγάλων κομμάτων και η εμπέδωση στους πολίτες της αντίληψης ότι δεν διαφέρουν μεταξύ τους, πείθουν ότι έχουμε φτάσει σε ένα όριο. Το δικομματικό σύστημα διακυβέρνησης αντιμετωπίζει μια πολύ σοβαρή κρίση απονομιμοποίησης. Προσωπικά πιστεύω ότι αυτή η κρίση δεν μπορεί να ξεπεραστεί παρά μονάχα εάν υπάρχουν νέες πολιτικές ιδέες, νέες σχέσεις εκπροσώπησης, νέοι σχηματισμοί, σύστημα διακυβέρνησης που θα αλλάξει ριζικά το υπάρχον. Υπ αυτήν την έννοια, θεωρώ ότι είναι η στιγμή να εκδηλωθούν πρωτοβουλίες που θα αμφισβητούν ευθέως τον φθαρμένο δικομματισμό και θα διεκδικούν δυναμικά την αναδιάταξη όλου του πολιτικού σκηνικού» τονίζει.
Σε ερώτηση πως εκτιμά ότι θα πρέπει να είναι αυτό το νέο σχήμα, ο Ν.Κωνσταντόπουλος απαντά: «Οι δυνατότητες για νέα πολιτικά υποκείμενα που να εκφράζουν τις διαφορετικές συνθήκες και αντιθέσεις της εποχής μας, αναφέρονται στο χώρο που αρχίζει από τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ και φτάνει στα νέα κοινωνικά κινήματα και τις ενώσεις πολιτών. Αυτό φάνηκε στα ζητήματα της παιδείας, του κοινωνικού κράτους, του περιβάλλοντος, των δικαιωμάτων, όπου γίνονται αυτές οι ευρύτερες συμπαρατάξεις στις διαφορετικές πολιτικές που συγκρούονται».
Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός ότι ο ΣΥΝ καταγράφει υψηλά ποσοστά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις, ο πρώην πρόεδρος του κόμματος σημειώνει: «Στην περίοδο που διανύουμε και στο κλίμα που περιγράφω πιστεύω ότι ο ΣΥΝ έχει πολύ μεγάλα περιθώρια για σημαντικές διεργασίες και ανακατατάξεις. Αρκεί να μην περιορίσει τους στόχους του στην είσπραξη ενός μέρους της φθοράς των δύο μεγάλων κομμάτων. Ο ΣΥΝ σήμερα μπορεί να συγκεντρώσει σημαντικά ποσοστά. Όμως το κρίσιμο θέμα είναι το σε ποια στρατηγική εντάσσει την ορατή προοπτική ισχυροποίησής του.
»Εγώ παλιότερα είχα αναφέρει ως παράδειγμα σωστής στρατηγικής την πρωτοβουλία του γερμανικού PDS, που σε συνεργασία με τον Οσκαρ Λαφοντέν οδήγησαν στη δημιουργία ενός νέου αριστερού κόμματος που σήμερα αμφισβητεί το γερμανικό κυβερνητικό συμβιβασμό. Στην Ιταλία τα σχήματα της κεντροαριστεράς και της αριστεράς ενοποιούνται με τη δημιουργία δύο νέων κομμάτων. Αυτοδιαλύονται, ως σχήματα του παρελθόντος, κι αναδημιουργούνται ως σύγχρονα, διαφορετικού τύπου, με σημερινές κοινωνικές αναφορές».
Σχετικά με την υποψηφιότητα Τσίπρα για την ηγεσία του ΣΥΝ, παρατηρεί: «Από πρώτη ματιά, τα χαρακτηριστικά των προσώπων μπορεί κανείς να τα περιγράψει και να τα εκτιμήσει. Εκείνο, βέβαια, που αξιολογείται είναι τα στοιχεία της πολιτικής που ανταποκρίνονται στο αίτημα της αλλαγής του κομματικού πλαισίου και της λειτουργίας του ΣΥΝ, ως φορέα της σύγχρονης αριστεράς. Το ζητούμενο της κινηματικής αριστεράς δεν έχει ανάγκη από παρελθοντολογικού τύπου οράματα, ούτε από νεοδογματικές εμμονές».
Σχετικά με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κωνσταντόπουλος επισημαίνει: «Όταν μιλάμε για πολιτική κρίση, μιλάμε για κρίση των κομμάτων, των θεσμών, της κοινωνίας. Το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι η σκιά του κόμματος που κάποτε δημιούργησε μια μοναδική δυναμική στην ελληνική κοινωνία. Μου φαίνεται πάρα πολύ δύσκολο, για να μην πω αδύνατον, αυτό το κόμμα, με διαδικασίες αυτομεταρρύθμισης να ξαναγίνει ζωντανός οργανισμός».
Για το εάν το «ρεύμα Βενιζέλου» μπορεί να καλύψει το κενό, ο Ν.Κωνσταντόπουλος υπογραμμίζει: «Και το ΠΑΣΟΚ του Γ.Παπανδρέου και το λεγόμενο ρεύμα Βενιζέλου αποτελούν τμήματα ενός χώρου που αντιμετωπίζει πρόβλημα ταυτότητας και στρατηγικής. Το ερώτημα είναι εάν μπορεί να δρομολογηθούν διαδικασίες για τη δημιουργία ενός νέου κόμματος που θα διεκδικήσει να εκφράσει με σύγχρονους όρους σήμερα ένα μεγάλο τμήμα της ελληνικής κοινωνίας που ιστορικά έχει προσδιοριστεί ως προοδευτικός αντιδεξιός χώρος. Και εάν μπορεί να προσδοθούν νέα περιεχόμενα τόσο στον όρο προοδευτικός όσο και στον όρο αντιδεξιός. Το κεντρικό θέμα της συγκυρίας είναι αυτό και, βεβαίως, αφορά πολύ περισσότερους απ όσους στεγάζονται στα υπάρχοντα σχήματα, όπως κι αν ονομάζονται».
Ερωτηθείς εάν η χώρα ζει στον «αστερισμό των νέων σκανδάλων», ο κ. Κωνσταντόπουλος τονίζει: «Ζούμε μια σύνθετη κι επικίνδυνη παρακμή. Με πολλούς τρόπους, σε πολλά επίπεδα, μπαίνουν σε δοκιμασία πολλά πράγματα, από εκείνα που διαμορφώνουν τη συλλογική συνείδηση, την ποιότητα της πολιτικής, την εγρήγορση της δημοκρατίας, την αισιοδοξία της κοινωνίας. Τις πολιτικές και πολιτισμικές λειτουργίες της δημοκρατίας σήμερα τις υπονομεύουν πρακτικές υποκόσμου».
Σε ερώτηση εάν για την κατάσταση αυτή έχει ευθύνες ο πρωθυπουργός, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ σημειώνει: «Ο κ. πρωθυπουργός οφείλει να δει ότι οδηγηθήκαμε στην πολύπλευρη διάβρωση των πάντων. Δεν μπορεί να παρατείνεται άλλο αυτή η περίοδος ρωμαϊκής παρακμής και να γίνεται τηλεοπτικό θρίλερ. Σε όλα αυτά ο πρωθυπουργός, όσο επώδυνο κι αν είναι, οφείλει να θέσει ένα τέλος. Να μιλήσει με αμεσότητα κι ειλικρίνεια για την πορεία του τόπου. Να λειτουργήσει, επιτέλους, η ηθική της ευθύνης και της λογοδοσίας στους πολίτες. Η εξουσία δεν είναι για να βολεύονται τυχαίοι και μοιραίοι, ούτε η δημοσιογραφία προσφέρεται να αναδεικνύει θρασύτατους αμοραλιστές και εκβιαστές, ως λιγδωμένους τηλεαστέρες…»
Υποψήφιο για 8 Όσκαρ είναι το ρομαντικό δράμα της Κλόι Ζάο, με τίτλο Άμνετ που κλέβει τις εντυπώσεις στις σκοτεινές αίθουσες. Αυτές είναι οι νέες ταινίες της εβδομάδας.