Αύξηση 13,9% του εμπορικού ελλείμματος στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου
Στα 29,999 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου την περίοδο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ. Τον Οκτώβριο, αυξήθηκε κατά 18,8%. Για παταγώδη αποτυχία της οικονομικής πολιτικής, μιλά η Αντιπολίτευση.
Στα 29,999 δισ. ευρώ εκτοξεύθηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου στην περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, σημειώνοντας αύξηση της τάξεως του 13,9%, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Πέμπτη η ΕΣΥΕ.
«Η νέα εκτόξευση σε πρωτοφανή ύψη του εμπορικού ελλείμματος της χώρας τον μήνα Οκτώβριο και συνολικά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2007, καταδεικνύει την πλήρη και παταγώδη αποτυχία της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής» σχολιάζει ο Παν.Λαφαζάνης του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα στοιχεία
Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, το έλλειμμα παρουσίασε αύξηση 4.519,2 εκατ. ευρώ ή 22,4% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του έτους 2006.
Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων κατά το δεκάμηνο ανήλθε στα 44,209 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 10,4%.
Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρουσίασε αύξηση 5.089,4 εκατ. ευρώ ή 15,9%.
Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου 2007 έφθασε τα 14,21 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 3,7% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2006.
Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών, εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρουσίασε αύξηση 570,2 εκατ. ευρώ ή 4,8%.
Τον Οκτώβριο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου ανήλθε σε 3,475 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 18,8%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, παρουσίασε αύξηση 363,7 εκατ. ευρώ ή 15,6%.
Η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων τον Οκτώβριο ανήλθε στα 4,981 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 16,2%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, ενισχύθηκε κατά 513,1 εκατ. ευρώ ή 14,5%.
Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών ανήλθε στο ποσό των 1.506,0 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο κατά 10,8% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του έτους 2006. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, σημείωσε άνοδο 149,4 εκατ. ευρώ ή 12,3%.
Συνταγή οικονομικής καθίζησης ακολουθεί η ΝΔ
Όπως επισημαίνει ο Παν.Λαφαζάνης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, «οι τραγικές εξελίξεις στο εμπορικό ισοζύγιο αλλά και το ισοζύγιο πληρωμών επιβεβαιώνουν την πλήρη κατάρρευση του κυβερνητικού δόγματος που συνδέει την αποδοτικότητα της οικονομίας με τα υπερκέρδη και τη φορολογική ασυλία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων και τη σκληρή λιτότητα στους μισθούς. Αντίθετα, αυτές οι νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές πολιτικές αποτελούν την τέλεια συνταγή οικονομικής καθίζησης και οικονομικής οπισθοδρόμησης».
«Σήμερα όσο ποτέ το μέλλον της ελληνικής οικονομίας είναι συνυφασμένο με την ανάγκη νέας προοδευτικής οικονομικής πορείας, σε αντίθεση με τα κυβερνητικά δόγματα και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών, που θα έχει ως επίκεντρο τη στήριξη και ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα, την αναβάθμιση των δημοσίων παραγωγικών επενδύσεων, τον ουσιαστικό έλεγχο των αγορών, την αύξηση των δαπανών στην παιδεία και την αναβάθμιση μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων» καταλήγει ο υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ.
Η Σονάτα του Σεληνόφωτος, ο σκηνικός μονόλογος του μεγάλου ποιητή Γιάννη Ρίτσου, θα παρουσιαστεί για μία μοναδική βραδιά τη Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου στο θέατρο Ολύμπια «Μαρία Κάλλας».
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας