Προειδοποιήσεις Μπερνάνκι για επιβράδυνση στην αμερικανική οικονομία
Τους κινδύνους από την αύξηση του πληθωρισμού, την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία, το πετρέλαιο και την ισοτιμία με το ευρώ επισήμανε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Μπεν Μπερνάκι ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου. Στήριξε ακόμη το δολάριο.
Τους κινδύνους από την αύξηση του πληθωρισμού και την επιβράδυνση της ανάπτυξης στην αμερικανική οικονομία επισήμανε ο διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Μπεν Μπερνάκι ενώπιον επιτροπής του Κογκρέσου.
Οι ανοδικές τιμές του πετρελαίου και η εξασθενημένη ισοτιμία του δολαρίου τροφοδοτούν βραχυπρόθεσμα πληθωριστικές τάσεις που πρέπει να συγκρατηθούν ενώ, όπως τόνισε ο Μπ.Μπερνάνκι, σε συνδυασμό με την κρίση στην αγορά στεγαστικών δανείων, πιέζουν την οικονομία των ΗΠΑ και προκαλούν συνθήκες βραδείας αναπτύξεως της οικονομίας.
Ο Μπ.Μπερνάνκι εκτιμά ότι η επιβράδυνση θα εμφανιστεί στο τέταρτο τρίμηνο του 2007 και το πρώτο εξάμηνο του 2008 οπότε και η ανάπτυξη «θα είναι αργή». Το τρίτο τρίμηνο του 2007 η ανάπτυξη έφτασε το 3,9%.
Προέβλεψε ακόμη συγκριτική βελτίωση το 2008, όταν θα γίνουν φανερά τα πλεονεκτήματα της πιστωτικής «στενότητας» αλλά και ότι θα επανεύρει έναν ομαλότερο ρυθμό η αμερικανική αγορά των ακινήτων.
Σχετικά με τον πληθωρισμό ο Μπ.Μπερνάνκι αναφέρθηκε σε «σπουδαίους κινδύνους» για όλο το 2008 ενώ εξέφρασε την ευχή του για μία «εγγενή λογική αλληλουχία στο πεδίο διαμόρφωσης των υψηλότερών-χαμηλότέρων τιμών».
Ωστόσο, δεν αναφέρθηκε στις επόμενες κινήσεις της Fed, δηλώνοντας απλώς ότι η Τράπεζα εκτιμά τα οικονομικά δεδομένα.
Στήριξη στο δολάριο
Σε ό,τι αφορά το δολάριo και τα συναλλαγματικά αποθέματα τρίτων χωρών ο διοικητής της Fed εξέφρασε την εμπιστοσύνη του για το νόμισμα καθώς και για το ότι μπορεί να διατηρήσει την λειτουργία της αξίας καταφυγίου». Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι στην τωρινή ισοτιμία με το ευρώ, κυρίως, δεν αντανακλώνται, όπως αρμόζει, τα καλά θεμελιώδη μεγέθη της αμερικανικής οικονομίας.
«Παραμένει το δολάριο μας βασικό νόμισμα για τη δημιουργία συναλλαγματικών αποθεματικών και θα συνεχίσει και στο μέλλον να είναι» τόνισε ο Μπ.Μπερνάνκι που δήλωσε ότι δεν προβληματίζεται από την αναγγελλόμενη αλλαγή σύνθεσης στα κινεζικά συναλλαγματικά αποθεματικά ενόψει διολίσθησης της ισοτιμίας του δολαρίου ΗΠΑ.
Η Γυναίκα της Ζάκυθος και άλλες αιώνιες μνήμες είναι ένα ποιητικό έργο που ο Σολωμός δεν τελείωσε ποτέ - όπως δεν τελείωσε ποτέ τα περισσότερα έργα του.
Η ταινία, που ολοκληρώθηκε πρόσφατα έπειτα από τρία χρόνια παραγωγής φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το πιο κρίσιμο ζήτημα του καιρού μας: την κλιματική κρίση. Το Mankind’s Folly έρχεται στον κινηματογράφο Δαναό για δύο μόνο προβολές το Σάββατο 17 & την Κυριακή 18 Ιανουαρίου.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας