Νέο ρεκόρ για το ευρώ, στα 1,4467 δολάρια, εν αναμονή μείωσης των επιτοκίων της Fed
Ένα ακόμη ρεκόρ έναντι του αμερικανικού νομίσματος σημείωσε την Τετάρτη το ευρώ, αγγίζοντας τα 1,4467 δολάρια, καθώς η αγορά αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σήμερα σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% σε 4,50%.
Ένα ακόμη ρεκόρ έναντι του αμερικανικού νομίσματος σημείωσε την Τετάρτη το ευρώ, καθώς η αγορά αναμένει ότι η Fed θα προχωρήσει σήμερα σε μείωση του βασικού της επιτοκίου κατά 0,25% σε 4,50%.
Συγκεκριμένα, το ευρώ σκαρφάλωσε έως τα 1,4467 δολάρια για να υποχωρήσει στη συνέχεια στα 1,4435 δολάρια. Μόνο αυτόν τον μήνα σημειώνει κέρδη 1,3%, ενώ από τις αρχές του έτους ενισχύεται κατά 8,7%.
Έναντι της στερλίνας, το δολάριο υποχώρησε στις 2,0742 στερλίνες, χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 1981.
Η Fed αναμένεται να μειώσει τα επιτόκια κατά 0,25% στο 4,5%, ενώ κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να αφήσει υπόνοιες για περαιτέρω μειώσεις. Η αμερικανική κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 0,50% τον προηγούμενο μήνα.
«Όλοι αναμένουν τη μείωση των επιτοκίων σήμερα το απόγευμα και πωλούν το δολάριο. Δεν νομίζω ότι είναι πολλοί εκείνοι που περιμένουν μείωση κατά 50 μονάδες βάσης, αλλά σίγουρα όλοι αναμένουν μια μείωση κατά 25 μονάδες βάσης και κάποιοι αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια ήπια ανακοίνωση» είπε στο Reuters αναλυτής της Nordea στην Κοπεγχάγη.
Ωστόσο, προσέθεσε ότι δεδομένου του υψηλού αριθμού short θέσεων στο δολάριο, υπάρχει περιθώριο για διόρθωση μετά την απόφαση της Fed, καθώς οι επενδυτές αναπροσαρμόζουν τα χαρτοφυλάκιά τους για τον «επόμενο μεγάλο κίνδυνο», τα στοιχεία για την απασχόληση την Παρασκευή.
Εν τω μεταξύ, σήμερα επίσης ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη ανήλθε στο 2,6% τον Σεπτέμβριο, υψηλότερο επίπεδο των δύο τελευταίων ετών.
Αυτά τα στοιχεία ενισχύουν τις προσδοκίες περί επικείμενης αύξησης των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.