Οι ρευστοποιήσεις κερδών οδηγούν το πετρέλαιο κάτω από το ρεκόρ των 93,80 δολαρίων
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη σχεδόν κατά 1 δολάριο από το χθεσινό ρεκόρ των 93,80 δολαρίων, καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη μετά το ράλι ανόδου που προκάλεσε η προσωρινή μείωση των εξαγωγών από το Μεξικό.
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν την Τρίτη σχεδόν κατά 1 δολάριο από το χθεσινό ρεκόρ των 93,80 δολαρίων, καθώς οι επενδυτές κατοχυρώνουν κέρδη μετά το ράλι ανόδου που προκάλεσε η προσωρινή μείωση των εξαγωγών από το Μεξικό λόγω της τροπικής καταιγίδας Νοέλ.
Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου υποχωρεί κατά 98 σεντς 92,82 δολάρια το βαρέλι.
Η τιμή του Μπρεντ σημειώνει πτώση 59 σεντς στα 89,73 δολάρια.
«Οι επενδυτές διστάζουν να αγοράσουν πετρέλαιο σε τόσο ψηλές τιμές και προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τα κέρδη τους» σχολίασε αναλυτής της ιαπωνικής Astmax Futures Co Ltd.
«Η αγορά παραμένει πάντως ακόμη δυνατή,τ α προβλήματα στο Μεξικό την ενισχύουν και το αδύναμο δολάριο αποτελεί πρόσφορο έδαφος για την άνοδο των τιμών» προσέθεσε.
Ο ΟΠΕΚ επιρρίπτει την ευθύνη για την πρωτοφανή άνοδο των τιμών του πετρελαίου σε πολιτικούς λόγους και στην ανεξέλεγκτη κερδοσκοπική φημολογία και όχι στην έλλειψη εφοδιασμού της αγοράς.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές -που σε τέσσερις ημέρες αυξήθηκαν κατά 8 δολάρια- θα υποχωρήσουν και άλλο μετά την ανακοίνωση των -αυξημένων- αμερικανικών αποθεμάτων την Τετάρτη.
Στις 30 και 31 Ιανουαρίου, στο Ολύμπια θα πραγματοποιηθεί η συναυλία «Δύο Επέτειοι, Μία Σκηνή» - αφορμή τη συμπλήρωση 30 δημιουργικών χρόνων του συνθέτη Κώστα Λειβαδά και για τα 40 χρόνια της Ορχήστρας Νυκτών Εγχόρδων «Θανάσης Τσιπινάκης» του Δήμου Πατρέων.