Σε ανθρώπινο λάθος και παρεξήγηση απέδωσε η Μαριέττα Γιαννάκου το πρόβλημα με τη βαθμολόγηση των γραπτών στο μάθημα των Αγγλικών στο Κέντρο Πυλαίας Θεσσαλονίκης.
Μιλώντας την Παρασκευή σε πρωινή εκπομπή του ΜΕGΑ, η υπουργός Παιδείας είπε: «Νομίζω ότι ήταν ένα ανθρώπινο λάθος, μια επιπολαιότητα. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι επί 100.000 ανθρώπων που δίνουν εξετάσεις, τάχα το υπουργείο να παρενέβη (…) Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα
Ερωτηθείσα εάν θεωρεί ότι υπήρξε παρερμηνεία των πάγιων οδηγιών που δόθηκαν από το υπουργείο, η κ. Γιαννάκου είπε «πιθανώς, αυτά θα τα διερευνήσει η Δικαιοσύνη» και πρόσθεσε: «Όμως η κυρία που είναι επικεφαλής του Κέντρου πουθενά δεν λέει ότι της δόθηκαν τέτοιες οδηγίες».
«Εγώ τηλεφώνησα στον εισαγγελέα, κανείς δεν μπορεί να με κατηγορήσει ότι κουκουλώνω τα πράγματα» πρόσθεσε η κα Γιαννάκου
Η κ. Γιαννάκου είπε ακόμα ότι «στη Δημοκρατία η ατομική ευθύνη έχει σημασία» και τόνισε ότι «το υπουργείο Παιδείας διασφαλίζει πλήρως το αδιάβλητο των Πανελλαδικών Εξετάσεων».
Εν τω μεταξύ, χθες, Πέμπτη, ο γγ του υπουργείου Ανδρ.Καραμάνος είπε (στον ραδιοφωνικό σταθμό 9,84) ότι «όταν έρχονται για ενημέρωση όλοι οι προϊστάμενοι των βαθμολογικών κέντρων στο υπουργείο Παιδείας -και αυτό γίνεται κάθε χρόνο- τούς γίνονται ορισμένες υποδείξεις να εποπτεύουν και να ελέγχουν τη διαδικασία της βαθμολόγησης μέσα στα κέντρα τους».
»[…] Αυτό που τους λέμε είναι προσέξτε, ώστε όπου υπάρχουν μεγάλες αποκλίσεις, να γίνεται ένας έλεγχος των γραπτών. Αυτό γίνεται εκ του νόμου. Περί αυτού πρόκειται και τίποτε παραπάνω».
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης γίνεται λόγος για σκάνδαλο με ευρύτερες διαστάσεις.
«Το σκάνδαλο των αναβαθμολογήσεων αποκτά μέρα με την μέρα διαστάσεις χιονοστιβάδας, με κίνδυνο να παρασύρει στο πέρασμά του ένα εξαιρετικά ευαίσθητο θεσμό» δήλωσε ο υπεύθυνος Παιδείας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.
Το ΠΑΣΟΚ έχει υποβάλει αίτημα για την σύγκληση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής και ζητά από την υπουργό Παιδείας να δώσει εξηγήσεις για το θέμα.
Τέλος, σχολιάζοντας τις δηλώσεις Καραμάνου στελέχη της αντιπολίτευσης κάνουν λόγο για «ομολογία του σκανδάλου».