Το υπουργείο εμπλέκει στις «διορθώσεις» των γραπτών η πρόεδρος του κέντρου Πυλαίας
Συγκεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας αναφέρει στην απολογία της η πρόεδρος του βαθμολογικού κέντρου Πυλαίας ότι της έδωσε την εντολή να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις οι βαθμολογίες των γραπτών. Τι λένε οι δύο καθηγήτριες που έφεραν το θέμα στην επιφάνεια.
Μεγάλη έκταση λαμβάνει η υπόθεση της βαθμολογικής νοθείας στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, καθώς πολύ περισσότερα από τα 33 γραπτά που εντοπίστηκαν, και μάλιστα σε άλλα μαθήματα, ενδέχεται να φέρουν παράνομες διορθώσεις στις βαθμολογίες.
Σύμφωνα με Τα Νέα, τουλάχιστον 250 γραπτά από το βαθμολογικό κέντρο της Πυλαίας, από όλα τα Ειδικά Μαθήματα και όχι μόνο των Αγγλικών, εμφανίζουν διορθώσεις που έγιναν μετά την αρχική βαθμολόγηση.
Για τα υπόλοιπα γραπτά στα οποία έγιναν εκ των υστέρων διορθώσεις βαθμών, σύμφωνα με τον γγ του υπουργείου Παιδείας Ανδρέα Καραμάνο, δεν υφίσταται παρατυπία εφόσον τα στοιχεία των υποψηφίων δεν είχαν αποκαλυφθεί.
Η κ. Τσοτσόλη στην απολογία της, προκειμένου να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους ζήτησε από τις 19 καθηγήτριες να αλλάξουν τους βαθμούς στα γραπτά των Αγγλικών, κατονόμασε συγκεκριμένο στέλεχος του υπουργείου Παιδείας, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ειδικών Μαθημάτων (ΚΕΕΜ) Δ.Γαρίνη, ότι της έδωσε την επίμαχη προφορική «οδηγία-συμβουλή», όπως χαρακτηριστικά την ονομάζει, όχι βέβαια να κάνει πλαστογραφία, αλλά να φροντίσει να μην έχουν μεγάλες αποκλίσεις οι βαθμολογήσεις των γραπτών.
Σημειώνεται ότι από μόνη της τέτοια «οδηγία-συμβουλή» είναι παράτυπη, καθώς ο τρόπος βαθμολόγησης των γραπτών στις Πανελλήνιες περιγράφεται σαφώς στους σχετικούς νόμους και πουθενά δεν προβλέπεται ότι οι βαθμολογητές πρέπει να προσέχουν να μην αποκλίνουν μεταξύ τους πολύ, κάτι που μπορεί εξάλλου να διαπιστωθεί μόνο αφού ανοίξουν οι βαθμολογίες για να δουν αν οι διαφορές ξεπερνούν τα 12 μόρια ώστε να χρειάζεται αναβαθμολόγηση.
Με τον τρόπο αυτό η κ. Τσοτσόλη, η οποία στην αρχή υποστήριζε ότι όλα οφείλονται σε παρεξήγηση και ότι δεν έλαβε καμία οδηγία, ουσιαστικά στην απολογία της στο πλαίσιο της ΕΔΕ επιβεβαιώνει τις καταγγελίες των δύο βαθμολογητριών που εξαρχής μιλούσαν για προφορική οδηγία, αλλά παρά την καταγγελία τους βρέθηκαν και αυτές κατηγορούμενες.
«Συμβουλές» και στην Αθήνα
Όταν ερωτήθηκε αν μπορεί να θεωρούνται εντολές και να τις επικαλείται σε προσωπική της συζήτηση προτού έρθουν οι γραπτές οδηγίες, απάντησε ότι δεν προέβη σε καμία ενέργεια πριν από την έναρξη της λειτουργίας του βαθμολογικού κέντρου.
Επίσης, κατέθεσε ότι «στις 15/6/2007 κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής των Ειδικών Μαθημάτων (5 άτομα) και απλά τους μετέφερε τη συζήτηση που είχε με τον υπεύθυνο του ΚΕΕΜ Δ.Γαρίνη. Όλα τα μέλη της Επιτροπής συμφώνησαν ότι θα έπρεπε να κάνουν ενέργειες ώστε να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις μεγάλες αποκλίσεις στη βαθμολόγηση, οι οποίες συνήθως αποβαίνουν εις βάρος των μαθητών. Επίσης, συναποφάσισαν ότι μεγάλη απόκλιση θα μπορούσε να θεωρηθεί αυτή που υπερβαίνει τις 20 μονάδες και ότι αυτό θα μπορούσε να γίνει πριν από την αναβαθμολόγηση».
Στο σημείο αυτό εκφράστηκε η απορία από κάποιο μέλος της επιτροπής αν είχε δοθεί παρόμοια «οδηγία-συμβουλή» και στο βαθμολογικό κέντρο ειδικών μαθημάτων των Αθηνών. Τότε επικοινώνησε τηλεφωνικά με τους υπευθύνους του κέντρου και πήρε την απάντηση ότι και αυτοί είχαν λάβει τις ίδιες οδηγίες από τον υπεύθυνο του ΚΕΕΜ.
Η εφημερίδα επικοινώνησε με το στέλεχος του υπουργείου Παιδείας Δ.Γαρίνη, τον οποίον εμπλέκει η κ. Τσοτσόλη στο θέμα της νοθείας των γραπτών και έθεσαν υπ όψιν του τους ισχυρισμούς της.
O κ. Γαρίνης δήλωσε ότι «αν με καλέσει ο ανακριτής, θα συζητήσω όσα συνέβησαν. Θα σας πω μόνο ότι εγώ είμαι τμηματάρχης και δεν μπορώ να δίνω οδηγίες. Μπορώ να μεταφέρω οδηγίες, αλλά όχι να δίνω, δεν τις βγάζω από το μυαλό μου. Και από όσα μου λέτε, αντίστοιχη οδηγία δόθηκε και στην Αθήνα, αλλά όχι από εμένα. Oι επίσημες οδηγίες προς τα βαθμολογικά κέντρα δίνονται εξάλλου στη σύσκεψη και των 28 προέδρων και όχι μόνο σε έναν-δύο. Όσο για την κ. Τσοτσόλη δεν γνωρίζω γιατί ήρθε, τυχαία βρέθηκε στο γραφείο μου».
«Κάντε γρήγορα τις διορθώσεις»
Σε συνέντευξή τους στο «Έθνος», οι δύο καθηγήτριες που έφεραν το θέμα στην επιφάνεια αμφισβητούν ότι τα γραπτά με αλλαγμένες βαθμολογίες είναι μόνο 33 και κάνουν λόγο για πάνω από 100 γραπτά στα οποία οι καθηγητές κλήθηκαν να αλλάξουν τις βαθμολογίες.
Οι δύο καθηγήτριες αποκαλύπτουν ότι οι βαθμολογητές που ήταν παρόντες στο «περιστατικό» το απόγευμα της Παρασκευής 29 Ιουνίου (20 με 25 άτομα) δεν κληθηκαν να καταθέσουν στην ΕΔΕ.
«Τι κάνετε, μην τα ψειρίζετε, γρήγορα βρείτε τη διαφορά των 13 και τελειώνετε» αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι τους έλεγε πιεστικά η πρόεδρος του βαθμολογικού κέντρου Πυλαίας.