Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
weather-icon 21o
Ισχυρή η θέση της Ελλάδας παρά τα ανοιχτά ζητήματα τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη

Ισχυρή η θέση της Ελλάδας παρά τα ανοιχτά ζητήματα τόνισε η Ντόρα Μπακογιάννη

Εκτεταμένη αναφορά στις εξελίξεις στην ΕΕ, όπως και στα εθνικά θέματα του Κυπριακού και της ονομασίας της ΠΓΔΜ, έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά τη διάρκεια της εισήγησής της προς το Υπουργικό Συμβούλιο. Σε ρόλο θεατή η Ελλάδα, λέει το ΠΑΣΟΚ.

95

Εκτεταμένη αναφορά στις εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όπως και στα εθνικά θέματα του Κυπριακού και της ονομασίας της ΠΓΔΜ έκανε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την διάρκεια της εισήγησής της προς το Υπουργικό Συμβούλιο την Πέμπτη.

Σχετικά με τον πρόσφατο συμβιβασμό σχετικά με την μελλοντική λειτουργία των οργάνων της ΕΕ, η Ντόρα Μπακογιάννη έκανε λόγο για θετικό βήμα που δεν ικανοποίησε απόλυτα τις ελληνικές επιδιώξεις. Προϋπόθεση είναι να τηρηθούν οι υποσχέσεις τόνισε η υπουργός.

Η Ελλάδα θα στηρίξει την προσπάθεια της πορτογαλικής προεδρίας να προχωρήσει με ταχύ βήμα η Διακυβερνητική και λάβει αποφάσεις μέχρι τον Οκτώβριο.

Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό η υπουργός εκτίμησε ότι, αντίθετα από το 2007 όπου δεν αναμένεται κινητικότητα, «παράθυρο ευκαιρίας» αναμένεται να υπάρξει το 2008. Πρόσθεσε ότι η συνεργασία και η συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κυπριακή Δημοκρατία είναι δεδομένη και διαρκής.

Για το θέμα της ΠΓΔΜ, η Ελλάδα, δήλωσε η υπουργός Εξωτερικών, ακολουθεί αποφασιστική και ρεαλιστική πολιτική με σκοπό αμοιβαίας αποδεκτής λύσης οι οποία και θα ενισχύσει τις διμερείς σχέσεις. Δεν υπάρχει όμως καμία πιθανότητα να ενταχτεί η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας»

Στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση να δοθεί μία νέα ευκαιρία για διαπραγμάτευση ανάμεσα στην Σερβία και τους Αλβανούς ενώ θα ήταν θετικό αν υπήρχε και η συναίνεση της Ρωσίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Αντίδραση του ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Μπακογιάννη,ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικών και Αμυνας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Θεόδωρος Πάγκαλος, έκανε λόγο για μια «έμμεση, αλλά πασίδηλη ομολογία της κυβερνητικής αδράνειας μπροστά στις διεθνείς εξελίξεις και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Η κ. Μπακογιάννη περιέγραψε με μεγάλη ακρίβεια τη συμπεριφορά παρατηρητή που έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση Καραμανλή σε σχέση με τις τελευταίες κρίσιμες ευρωπαϊκές εξελίξεις».

«Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και τις σχέσεις με την Τουρκία, είναι έκδηλη η επιθυμία της κυβέρνησης να πάρει όσο το δυνατόν μεγαλύτερες αποστάσεις από τις σημαντικές εσωτερικές εξελίξεις, που θα έπρεπε να είναι αντικείμενο κορυφαίου ενδιαφέροντος από την πλευρά μας» σημείωσε ο κ. Πάγκαλος.

«Τέλος» ανέφερε, «σε ό,τι αφορά τις προοπτικές της ΠΔΓΜ με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, συνεχίζεται η διγλωσσία. Ενώ η κυβέρνηση έχει σιωπηρά αποδεχθεί -αυτό εξάλλου αποδεικνύει και η ψήφος των ευρωβουλευτών της ΝΔ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο- την προγραμματιζόμενη είσοδο των Σκοπίων, με το προσωρινό τους όνομα, στους δύο αυτούς Οργανισμούς, αποφεύγει να το ομολογήσει, για να μην έχει εκλογικές απώλειες προς την ακροδεξιά. Εξωτερική πολιτική, όμως, με κυρίαρχες τις μικροκομματικές και ψηφοθηρικές σκοπιμότητες, δεν γίνεται».

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2026
Απόρρητο