Ασβέστιο και βιταμίνη D αποτρέπουν την πρόσληψη βάρους μετά την εμμηνόπαυση
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που παίρνουν επαρκές ασβέστιο και βιταμίνη D μετά την εμμηνόπαυση, αποφύγουν την πρόσληψη βάρους που συχνά χαρακτηρίζει αυτό το ηλικιακό ορόσημο για τις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Νέα Υόρκη: Οι γυναίκες που παίρνουν επαρκές ασβέστιο και βιταμίνη D μετά την εμμηνόπαυση, αποφύγουν την πρόσληψη βάρους που συχνά χαρακτηρίζει αυτό το ηλικιακό ορόσημο για τις γυναίκες, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο Archives of Internal Medicine.
Το ασβέστιο και η βιταμίνη D συνεργούν για να ελέγξουν τον μεταβολισμό του λίπους και υπάρχουν επίσης στοιχεία ότι το ασβέστιο μειώνει την απορρόφηση των λιπαρών οξέων και προάγει την αποβολή του λίπους δια μέσου του γαστερεντερικού συστήματος. Ωστόσο, μελέτες που έχουν γίνει επί των συστατικών αυτών και την ικανότητα τους να ελέγχουν το βάρος έχουν παρουσιάσει συγκεχυμένα αποτελέσματα.
Η Δρ Μπέτυ Κααν του Kaiser Permanente της Βόρειας Καρολίνας έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 36.282 γυναίκες, 50-79 ετών που συμμετείχαν στη μελέτη Women’s Health Initiative. Οι συμμετέχουσες κλήθηκαν να πάρουν 1.000 mg ασβεστίου και 400 IU βιταμίνης D καθημερινά ή εικονικό φάρμακο.
Εντός τριών ετών, η Δρ Κααν και οι συνεργάτες της παρατήρησαν ότι συγκριτικά με την ομάδα ελέγχου οι γυναίκες που έπαιρναν τα συμπληρώματα είχαν 5% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πάρει από 907 γραμμάρια έως 3.175 γραμμάρια, 6% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πάρει περισσότερα από 3.175 γραμμάρια και περισσότερες πιθανότητες να έχουν διατηρήσει σταθερό το βάρος τους ή να έχουν χάσει περισσότερα από 907 γραμμάρια. Η επίδραση αυτή ήταν εμφανής καθ’ όλη τη διάρκεια της επταετίας που διήρκεσε η μελέτη.
Μεταξύ των γυναικών που έπαιρναν λιγότερη από συνιστώμενη καθημερινή ποσότητα των 1.200 mg ασβεστίου στην αρχή της μελέτης, η επίδραση ήταν ιδιαιτέρως έντονη. Είχαν 11% λιγότερες πιθανότητες να έχουν πάρει από 907 γραμμάρια έως 3.175 γραμμάρια.
Όταν τα στοιχεία των γυναικών που είχαν πάρει επαρκείς ποσότητες ασβεστίου στη αρχή της έρευνας αναλύθηκαν ξεχωριστά, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το ασβέστιο και η βιταμίνη D δεν είχαν καμιά επίδραση επί του σωματικού βάρους.