Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Νέα ποικιλία ντομάτας με περισσότερη λυκοπένη, δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες

Νέα ποικιλία ντομάτας με περισσότερη λυκοπένη, δημιούργησαν Αμερικανοί επιστήμονες

Νέα Υόρκη: Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολομπους δημιούργησαν μια νέα ειδική ποικιλία πορτοκαλί ντομάτας που είναι υγιεινότερη από τη γνωστή κόκκινη ποικιλία που καλλιεργείται συνήθως.

Νέα Υόρκη: Ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Οχάιο στο Κολομπους δημιούργησαν μια νέα ειδική ποικιλία πορτοκαλί ντομάτας που είναι υγιεινότερη από τη γνωστή κόκκινη ποικιλία που καλλιεργείται συνήθως.

Οι πορτοκαλί ντομάτες περιέχουν έναν τύπο λυκοπένης θα που χρησιμοποιείται πιο εύκολα από τον ανθρώπινο οργανισμό, συγκριτικά με τη λυκοπένη που περιέχουν οι «κλασσικές» κόκκινες ντομάτες.

Η λυκοπένη, αντιοξειδωτικό με πολλά οφέλη για την υγεία, όπως η αντικαρκινική δράση της, και η μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου και προβλημάτων όρασης που σχετίζονται με τη γήρανση, δίνει το κόκκινο χρώμα στη ντομάτα και άλλα φρούτα και λαχανικά.

Ο Δρ Στήβεν Σβαρτς και οι συνεργάτες του, έδωσαν σε 12 ενηλίκους εθελοντές δύο γεύματα ζυμαρικών σε δύο ξεχωριστές περιστάσεις. Το ένα γεύμα είχε παρασκευαστεί με σάλτσα από τις πορτοκαλί ντομάτες και το άλλο με σάλτσα από κόκκινες ντομάτες. Για 13 ημέρες πριν τα γεύματα, οι εθελοντές απέφευγαν να τρώνε ντομάτες και γεύματα που περιείχαν το εν λόγω λαχανικό.

Ελήφθησαν δείγματα αίματος από κάθε εθελοντή πριν τα γεύματα ζυμαρικών και κάθε μια με δύο ώρες για έως και δέκα ώρες μετά την ανάλυση των γευμάτων για την περιεκτικότητα σε λυκοπένη.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η απορρόφηση της λυκοπένης από τη σάλτσα πορτοκαλί ντομάτας ήταν σχεδόν τριπλάσια από αυτή της σάλτσα από κόκκινες ντομάτες. Τα επίπεδα της λυκοπένης στο αίμα κορυφώθηκαν πέντε ώρες περίπου μετά το γεύμα ζυμαρικών με σάλτσα από πορτοκαλί ντομάτες και στο διάστημα αυτό μετρήθηκαν σε συγκεντρώσεις 200 φορές υψηλότερα από αυτά που καταγράφηκαν μετά το γεύμα με σάλτσα κόκκινης ντομάτας.

«Ενώ οι κόκκινες ντομάτες περιέχουν σαφώς περισσότερη λυκοπένη από τις πορτοκαλί, η περισσότερη είναι σε μορφή που ο οργανισμός δεν μπορεί να απορροφήσει καλά.

Τα άτομα του δείγματος στην ουσία κατανάλωσαν σαφώς λιγότερη λυκοπένη όταν έτρωγαν το γεύμα ζυμαρικών από με σάλτσα από κόκκινες ντομάτες, αλλά απορροφούσαν σαφώς μεγαλύτερη ποσότητα, απ’ αυτή που έπαιρναν τρώγοντας τη σάλτσα από τις κόκκινες ντομάτες», εξηγεί ο Αμερικανός ερευνητής.

Οι πορτοκαλί ντομάτες δεν είναι άμεσα διαθέσιμες για εμπορική εκμετάλλευση, καθώς ακόμα καλλιεργούνται σε εξειδικευμένο κέντρο γεωπονικών μελετών του Οχάιο. Πάντως οι ερευνητές προτείνουν στο καταναλωτικό κοινό να αναζητούν πορτοκαλοκόκκινες ή «ξανθές» ντομάτες που είναι διαθέσιμες.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο