Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες

Τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη στις γυναίκες

Νέα Υόρκη: Μια δίαιτα που περιλαμβάνει πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Νέα Υόρκη: Μια δίαιτα που περιλαμβάνει πολλά γαλακτοκομικά προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά μειώνει τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη τύπου ΙΙ στις γυναίκες, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Ερευνητική ομάδα της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Λος Aντζελες με επικεφαλής τον Δρ Σίμιν Λιου μελέτησε τη σχέση διαβήτη τύπου ΙΙ και διατροφικών επιπέδων των γαλακτοκομικών προϊόντων και ασβεστίου σε 37.183 γυναίκες που συμμετείχαν στη μελέτη Women’s Health Study. Συνολικά, 1.603 γυναίκες εκδήλωσαν διαβήτη κατά τη διάρκεια των 10 ετών της έρευνας.

Το σημαντικότερο εύρημα είναι ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν τις μεγαλύτερες ποσότητες χαμηλών σε λιπαρά γαλακτοκομικών προϊόντων έτεινα να έχουν χαμηλότερο κίνδυνο διαβήτη τύπου ΙΙ σε ορίζοντα δεκαετίας.

Αφού συνυπολογίστηκαν παράγοντες όπως το βάρος, η σωματική δραστηριότητα και το οικογενειακό ιστορικό διαβήτη, οι γυναίκες με την υψηλότερη κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων είχαν 21% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ συγκριτικά με γυναίκες που είχαν ελάχιστη κατανάλωση γαλακτοκομικών.

Κάθε επιπλέον μερίδα την ημέρα συσχετίστηκε με 4% μείωση του κινδύνου.

Το όφελος της αυξημένης κατανάλωσης γαλακτοκομικών με χαμηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά στον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη είναι ανεξάρτητο του διατροφικού ασβεστίου και της βιταμίνης D.

Πρόκειται για την πρώτη μελέτη που διαχωρίζει τις επιδράσεις των γαλακτοκομικών από το διατροφικό ασβέστιο και τη βιταμίνη D.

Το μήνυμα είναι λοιπόν, ότι τα χαμηλά σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα μπορούν να συμπεριληφθούν σε ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο και να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διαβήτη στις γυναίκες.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο