Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Οι φυτικές ίνες μειώνουν τον κίνδυνο διαβήτη

Νέα Υόρκη: Ο τύπος των φυτικών ινών που εμπεριέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και σε πολλά λαχανικά, οι ονομαζόμενες αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη, βελτιώνοντας την χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό, σύμφωνα με μικρή γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Νέα Υόρκη: Ο τύπος των φυτικών ινών που εμπεριέχονται στα δημητριακά ολικής αλέσεως και σε πολλά λαχανικά, οι ονομαζόμενες αδιάλυτες φυτικές ίνες, συμβάλλουν στην πρόληψη του διαβήτη, βελτιώνοντας την χρήση της ινσουλίνης από τον οργανισμό, σύμφωνα με μικρή γερμανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Diabetes Care.

Υπάρχουν δύο τύποι φυτικών ινών, οι διαλυτές και οι αδιάλυτες. Οι πρώτες διαλύονται στο νερό για τον σχηματισμό ενός υλικού που μοιάζει με τζελ και πιστεύεται ότι μειώνουν τη χοληστερόλη και το σάκχαρο. Τροφές όπως το αλεύρι βρώμης και τα όσπρια, καθώς και τα μήλα, τα σαρκώδη φρούτα και ορισμένα άλλα φρούτα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε διαλυτές φυτικές ίνες.

Οι αδιάλυτες φυτικές ίνες δεν διαλύονται στο νερό, διαπερνώντας το πεπτικό σύστημα κυρίως άθικτες.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί, σε ορισμένες μελέτες, διατροφικά σχήματα με αυξημένη περιεκτικότητα σε αδιάλυτες φυτικές ίνες έχουν σχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.

Ερευνητική ομάδα του Γερμανικού Ινστιτούτου Ανθρώπινης Διατροφής με επικεφαλής τον Δρ Μάρτιν Βεϊκερτ, έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 17 υπέρβαρες γυναίκες οι οποίες για τρεις ημέρες ακολούθησαν διατροφή στην οποία περιλαμβανόταν ψωμί εμπλουτισμένο με αδιάλυτες φυτικές ίνες και τις υπόλοιπες τρεις ημέρες όμοιο αλλά με χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες ψωμί.

Μετά από λίγες ημέρες κατανάλωσης του εμπλουτισμένου ψωμιού, η ευαισθησία στην ινσουλίνη βελτιώθηκε.

Ο Βεϊκερτ εξηγεί ότι είναι καλύτερο να παίρνουμε τις φυτικές ίνες από φυσικές πηγές, κυρίως τρόφιμα φυτικής προέλευσης. Αλλά επειδή τα περισσότερα άτομα δεν προσλαμβάνουν τη συνιστώμενη ποσότητα των 20-35 γραμμαρίων την ημέρα, τα διατροφικά συμπληρώματα φυτικών ινών είναι μια λογική δεύτερη επιλογή.

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 08 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο