Τα σιτηρά ολικής αλέσεως στη μάχη κατά του διαβήτη και της καρδιακής νόσου
Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε σιτηρά ολικής αλέσεως μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη και καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα δανέζικη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Νέα Υόρκη: Μια διατροφή πλούσια σε σιτηρά ολικής αλέσεως μειώνει την πιθανότητα εκδήλωσης διαβήτη και καρδιακής νόσου, σύμφωνα με νέα δανέζικη μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Clinical Nutrition.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Αάρχους με επικεφαλής την Δρ Μάτζκεν Καρολιν Τζένσεν έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση περισσότερους από 900 υγιείς άνδρες και γυναίκες και διαπίστωσες ότι εκείνοι που ανέφεραν την υψηλότερη κατανάλωση σιτηρών ολικής αλέσεως είχαν επίπεδα ομοκυστεΐνης (πρωτεΐνη του αίματος που σχετίζεται με την καρδιακή νόσο και το εγκεφαλικό επεισόδιο) 17% χαμηλότερα συγκριτικά με εκείνους που είχαν την χαμηλότερη ποσότητα σιτηρών ολικής αλέσεως.
Εκτός από τον καλύτερο έλεγχο της χοληστερόλης και του σακχάρου του αίματος, τα επίπεδα της ινσουλίνης και του πεπτιδίου C (δείκτης παραγωγής της ινσουλίνης), ήταν επίσης 14% χαμηλότερα στα άτομα που κατανάλωναν πολλά σιτηρά ολικής αλέσεως.
Επιπλέον, οι συγκεντρώσεις της λεπτίνης (ορμόνη που γενικά αντανακλά τα επίπεδα λιπιδίων του οργανισμού) ήταν 11% χαμηλότερες μεταξύ των ατόμων που έτρωγαν σιτηρά ολικής αλέσεως.
«Η αντικατάσταση των ραφιναρισμένων σιτηρών με ολικής αλέσεως μπορεί να είναι επωφελής αναφορικά με τη μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του σακχάρου του αίματος», σημειώνει η Δρ Τζένσεν.