Το σχήμα του ποτηριού επηρεάζει την καταναλισκόμενη ποσότητα αλκοόλ
Λονδίνο: Οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να βάζουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ στα κοντά, φαρδιά ποτήρια απ' ότι στα στενά ψηλά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Λονδίνο: Οι άνθρωποι είναι πιθανότερο να βάζουν μεγαλύτερη ποσότητα αλκοόλ στα κοντά, φαρδιά ποτήρια απ’ ότι στα στενά ψηλά, σύμφωνα με νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο British Medical Journal.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου Κορνελλ της Νέας Υόρκης με επικεφαλής τον Δρ Μπράιαν Γουάνσινκ ζήτησε από 198 μαθητές και 86 μπάρμαν να γεμίσουν ποτήρια με τέσσερα διαφορετικά ποτά, βότκα με τόνικ, ρούμι με κόκα κόλα, ουίσκι και τζιν με τόνικ.
Οι μαθητές έβαλαν 30% περισσότερη ποσότητα στα κοντά ποτήρια ενώ οι μπάρμαν σχεδόν 20%. Και οι δυο ομάδες πάντως έβαλαν περισσότερη από τη συνήθη δοσολογία και στους δύο τύπου ποτηριών.
Μάλιστα οι μαθητές δήλωσαν ότι τα ψηλά ποτήρια περιείχαν μεγαλύτερη ποσότητα ποτού, υπονοώντας ότι προσπαθούσαν να αντισταθμίσουν το μέγεθος όταν γέμισαν κοντά και φαρδιά ποτήρια.
Πάντως κατόπιν μαθημάτων, οι μαθητές έμαθαν να βάζουν μικρότερη ποσότητα στα ψηλά ποτήρια, χωρίς να επηρεαστεί η ποσότητα του αλκοόλ με την οποία γέμιζαν τα κοντά ποτήρια. Οι μπάρμαν έμαθαν να βάζουν λιγότερη ποσότητα αλκοόλ και στους δυο τύπους ποτηριών.
Όπως εξηγεί ο Δρ Γουάνσινκ «οι άνθρωποι θα πρέπει να είναι περισσότερο προσεκτικοί όταν γεμίζουν τα ποτήρια τους με αλκοόλ ανεξαρτήτως σχήματος του ποτηριού. Αν τα κοντά ποτήρια κάνουν ακόμα και τους μπάρμαν να βάζουν περισσότερο αλκοόλ απ’ ότι σ’ ένα ψηλό ποτήρι, τότε ο καλύτερος τρόπος ελέγχου της καταναλισκόμενης ποσότητας αλκοόλ είναι η χρήση ψηλών ποτηριών.
Διαφορετικά θα πρέπει να έχουμε πάντα υπόψη ότι τα αλκοολούχα ποτά που σερβίρονται σε χαμηλά ποτήρια αναλογούν σε δυόμισι ποτά».
Η Δρ Μόιρα Πλαντ του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αγγλίας τονίζει ότι «το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν γνωρίζουν τι αποτελεί μια μονάδα αλκοόλ. Από μελέτες έχει διαπιστωθεί ότι, κατ’ οίκον οι άνθρωποι σερβίρουν μεγαλύτερες ποσότητες αλκοόλ, απ’ αυτές που θα έπιναν σε ένα μπαρ. Εν τω μεταξύ τα μπαρ έχουν ήδη αρχίσει να σερβίρουν ποτά σε μεγαλύτερα ποτήρια και με πλάγια μέσα να ενθαρρύνουν την μεγαλύτερη κατανάλωση αλκοόλ».
health.in.gr
- «Ακαδημαϊκές Ομιλίες» – Νέο βιβλίο του Προκόπη Παυλόπουλου για Κράτος Δικαίου και λειτουργία της Δημοκρατίας
- Ευρωπαϊκή ακροδεξιά Vs Maga: Ο Τραμπ κατάφερε να εξοργίσει ακόμα και τους Ευρωπαίους θαυμαστές του
- Τα δύο αδεσποτάκια, ο Πάρης και ο Στέφος ανυπομονούν να βρουν μια ζεστή, παντοτινή αγκαλιά
- Greece Confirms No Approved Vaccine for Goat and Sheep Pox
- Κέιτ Χάντσον: Η αντίδραση της όταν μαθαίνει την υποψηφιότητα της στα Όσκαρ μαζί με τη μητέρα της Γκόλντι Χον
- NBA: Ασταμάτητοι οι Σπερς, με νίκες συνέχισαν Κλιπέρς και Μπουλς (vids)
- Σαλβαντόρ Νταλί: Το απεγνωσμένο άλμα προς το μεγαλείο
- ΗΠΑ: Ζητούν εν λευκώ άδεια για στρατιωτική παρουσία στη Γροιλανδία – Η συμφωνία του 1951 που «πατάει» ο Τραμπ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Παρασκευή 23.01.2026]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2026/01/chinh-le-duc-W5q8uoqss3Q-unsplash-315x220.jpg)





























































Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442