Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Δεύτερη τοξική κηλίδα σε ποτάμι της Κίνας απειλεί μεγάλες πόλεις

Δεύτερη τοξική κηλίδα σε ποτάμι της Κίνας απειλεί μεγάλες πόλεις

Απόβλητα γεμάτα τοξικό κάδμιο διοχετεύτηκαν παράνομα σε ποτάμι της νότιας Κίνας και απειλούν τα αποθέματα νερού σε πόλεις εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, μετέδωσαν τοπικά μέσα. Η περιβαλλοντική καταστροφή έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη διαρροή βενζολίου..

36

Απόβλητα γεμάτα τοξικό κάδμιο διοχετεύτηκαν παράνομα σε ποτάμι της νότιας Κίνας και απειλούν τα αποθέματα νερού σε πόλεις εκατοντάδων χιλιάδων κατοίκων, μετέδωσαν τοπικά μέσα. Η περιβαλλοντική καταστροφή έρχεται λίγες μόνο ημέρες μετά τη μεγάλη διαρροή βενζολίου σε άλλο ποτάμι, με την τοξική κηλίδα να πλησιάζει τώρα στη Ρωσία.

Το τρίτο μεγαλύτερο χυτήριο ψευδαργύρου στην Κίνα, δίπλα στον Βόρειο Ποταμό στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ, φαίνεται ότι απελευθέρωσε τα απόβλητα την περασμένη εβδομάδα στη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης, αναμεταδίδει το Reuters. Η ροή σταμάτησε την Κυριακή με εντολή της τοπικής κυβέρνησης.

Στο ύψος της πόλης Σαογκουάν, με πληθυσμό μισού εκατομμυρίου, τα επίπεδα καδμίου στο ποτάμι είναι δέκα φορές υψηλότερα από τα ανώτερα επιτρεπτά. Η υδροδότηση διακόπηκε στην πόλη για πάνω από δέκα ώρες την Τρίτη και οι κάτοικοι ακόμα δεν έχουν λάβει οδηγία να ξαναρχίσουν να πίνουν το νερό του δικτύου.

Η κηλίδα καδμίου κατευθύνεται τώρα βόρεια κατά μήκος του ποταμού και αναμένεται να φτάσει σε δύο με τρεις ημέρες την πόλη Γιντζέ, με πληθυσμό 100.000. Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι, προκειμένου να αποφευχθεί μόλυνση, η πόλη ήδη υδροδοτείται από εναλλακτικό ταμιευτήρα και επιπλέον πόσιμο νερό μεταφέρεται με βυτιοφόρα.

Το κάδμιο, ένα βαρύ μέταλλο που χρησιμοποιείται σε μπαταρίες και επιμεταλλώσεις, προκαλεί βλάβες στους νεφρούς και στο συκώτι, καθώς και καρκίνο.

Η Κίνα ακόμα καταβάλλει προσπάθειες να αποκαταστήσει τη ζημιά από τη διαρροή βενζολίου από πετροχημικό εργοστάσιο στα βορειοανατολικά, που άφησε τους εννέα εκατομμύρια κατοίκους της πόλης Χαρμπίν χωρίς νερό για μια εβδομάδα.

Η κινεζική κυβέρνηση κατασκευάζει τώρα νέο φράγμα προκειμένου να εμποδίσει την κηλίδα να φτάσει στη ρωσική πόλη Καμπαρόφσκ στον ποταμό Αμούρ. Την Τετάρτη, η κηλίδα απέχει από την πόλη περίπου 70 χλμ.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Πέμπτη 05 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο