Τα προγράμματα δεν είναι εφευρέσεις, αποφασίζει τελικά το Ευρωκοινοβούλιο
Η αμφιλεγόμενη oδηγία για τις πατέντες σε «εφευρέσεις που εφαρμόζονται σε υπολογιστές» απορρίφθηκε τον Ιούλιο από το Ευρωκοινοβούλιο, χαροποιώντας τους απανταχού λάτρεις του Ανοιχτού Λογισμικού. Πολλοί δημιουργοί δικτυακών τόπων και ελεύθεροι προγραμματιστές επίσης θα έβγαλαν έναν στεναγμό ανακούφισης
Η αμφιλεγόμενη κοινοτική oδηγία για τις πατέντες σε «εφευρέσεις που εφαρμόζονται σε υπολογιστές» απορρίφθηκε τον Ιούλιο από την συντριπτική πλειοψηφία των ευρωβουλευτών, χαροποιώντας τους απανταχού λάτρεις του Linux και του Ανοιχτού Λογισμικού. Πολλοί δημιουργοί δικτυακών τόπων και ελεύθεροι προγραμματιστές επίσης θα έβγαλαν έναν στεναγμό ανακούφισης.
Οι ισχυρές αυτές φωνές έπεισαν ότι η κατοχύρωση προγραμμάτων με διπλώματα ευρεσιτεχνίας, με τα κριτήρια που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα εμπόδιζε την καινοτομία και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Οι προγραμματιστές θα είχαν το το φόβο ότι, γράφοντας κώδικα, θα σκόνταφταν στις πατέντες των «μεγάλων» του χώρου, ή ακόμα θα τις παραβίαζαν εν αγνοία τους.
Στο αντίπαλο λόμπι, μεγάλες εταιρείες όπως η Microsoft, η Hewlett-Packard και η Nokia, που φυσικά θέλουν να προστατεύσουν καινοτομίες και προϊόντα τα οποία χρειάστηκαν σημαντική επένδυση πόρων. Η οδηγία είχε, εξάλλου, την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Γραφείου Πατέντων, που επιθυμούσε να αντιμετωπιστούν οι διαφορές στη νομοθεσία μεταξύ των χωρών μελών. Αυτός, εξάλλου, ήταν ο πρωταρχικός σκοπός της Οδηγίας.
Το θέμα με τις πατέντες λογισμικού είναι ευρύ -περιλαμβάνει ο,τιδήποτε από τα λειτουργικά συστήματα έως το λογισμικό του πλυντηρίου,- νομικά περίπλοκο, αλλά και εξαιρετικά δαπανηρό. Σε αντίθεση με την κατοχύρωση του copyright, η έκδοση ενός διπλώματος ευρεσιτεχνίας περιλαμβάνει έναν κυκεώνα γραφειοκρατίας και μπορεί να κοστίσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ.
Η πρόταση της Κομισιόν υποτίθεται ότι απλώς θα εναρμόνιζε τις εθνικές νομοθεσίες και δεν θα προχωρούσε τόσο μακριά όσο η αντίστοιχη νομοθεσία στις ΗΠΑ, όπου εκδίδονται πατέντες ακόμα και για μεθόδους του ηλεκτρονικού επιχειρείν, όπως οι «αγορές με ένα κλικ», κατοχυρωμένες στο Amazon.com.
Η Ευρωπαϊκή Συνθήκη Πατέντων δεν επιτρέπει την κατοχύρωση πνευματικών πράξεων, αλγόριθμων, ανακαλύψεων, επιχειρηματικών μεθόδων, αισθητικών δημιουργιών και, στην προκειμένη, προγραμμάτων υπολογιστών αυτούσια. Όμως αυτό το «αυτούσια» από νομική άποψη αυτόματα δεν αποκλείει γενικά και σε κάθε πεδίο τις πατέντες. Γι’ αυτό, εξάλλου, χιλιάδες τέτοια διπλώματα έχουν εκδοθεί –σωστά ή λανθασμένα- στην Ευρώπη.
Σίγουρα οι διαφοροποιήσεις στον τρόπο με τον οποίο τα εθνικά δικαστήρια αντιμετωπίζουν παραβιάσεις των πατέντων πρέπει να καταργηθούν. Ωστόσο, ακόμα και έπειτα από έναν κυκεώνα διορθώσεων στην αρχική πρόταση η ΕΕ αποφάσισε τελικά να μην το υιοθετήσει. Σύμφωνα αρκετούς αξιωματούχους της Ένωσης, το πεδίο εφαρμογής του νόμου θα ήταν τόσο ευρύ, ώστε «διακυβευόταν η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών».
Ο Γιάννης Καλαβριανός περιγράφει τις ταραγμένες ημέρες της ζωής των πέντε ηρώων, που θα άλλαζαν μια για πάντα την ιστορία της παγκόσμιας λογοτεχνίας τρόμου.
H Λιντς που παλεύει για τη σωτηρία της πήρε βαθμό με 0-0 από τη Μπρέντφορντ που έχασε κι άλλο έδαφος για την Ευρώπη. Εντυπωσιακή η Έβερτον, συνέτριψε με 3-0 την Τσέλσι και «βλέπει» ακόμη και «4άδα».
Ο χρυσός στο παγκόσμιο κλειστού στίβου του Τορούν Αρμάντ Ντουπλάντις μίλησε με κολακευτικά λόγια τον ασημένιο και πολύ καλό του φίλο του Εμμανουήλ Καραλή μετά την ολοκλήρωση του τελικού.
Ο Ερασιτέχνης Ολυμπιακός με ανάρτησή του απένειμε εύσημα στον αθλητή του Εμμανουήλ Καραλή, ο οποίος κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Κλειστού Στίβου του Τορούν.
Ο Εμμανουήλ Καραλής αναφέρθηκε στην επιτυχία της κατάκτησης του ασημένιου μεταλλίου στο Παγκόσμιο κλειστού του Τορούν, αποθέωσε το τιμ του και τόνισε ότι στόχος του είναι το Παγκόσμιο ρεκόρ.
Σύνταξη
WIDGET ΡΟΗΣ ΕΙΔΗΣΕΩΝΗ ροή ειδήσεων του in.gr στο site σας