Το περικάρπιο επωφελές για τους πάσχοντες από ρευματοειδή αρθρίτιδα
Νέα Υόρκη: Η χρήση περικάρπιου μπορεί να βελτιώσει την επίδοση των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα σε μερικές καθημερινές δραστηριότητες, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Rheumatology.
Νέα Υόρκη: Η χρήση περικάρπιου μπορεί να βελτιώσει την επίδοση των πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα σε μερικές καθημερινές δραστηριότητες, σύμφωνα με καναδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Rheumatology.
Ερευνητική ομάδα του Εβραϊκού Νοσοκομείου Αποκατάστασης με επικεφαλής τον Δρ Αντα Παγκνότα εξέτασε την επίδραση του περικάρπιου στις καθημερινές δραστηριότητες 30 πασχόντων από ρευματοειδή αρθρίτιδα. Οι συμμετέχοντες ήταν κατά μέσο όρο 57 ετών και νοσούσαν περίπου εννέα χρόνια.
Οι ερευνητές κατέγραψαν τον πόνο, την επίδοση στην εργασία, τη δύναμη και την δυσκολία της εργασίας με ή χωρίς το περικάρπιο.
Χρησιμοποιώντας έναν εξομοιωτή, οι ασθενείς έπρεπε να φέρουν σε πέρας 14 εργασίες -10 για την καταγραφή της επίδοσης και 4 για τη δύναμη. Οι ίδιοι οι ασθενείς βαθμολόγησαν τον πόνο, τη δυσκολία και το όφελος από το περικάρπιο.
Ο πόνος ήταν σημαντικά χαμηλότερος σε πέντε εργασίες με το περικάρπιο, περιλαμβανομένων τριών εργασιών επίδοσης και δυο δύναμης. Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στην επίδοση με ή χωρίς το περικάρπιο.
Το σκορ δύναμης ήταν πάντα καλύτερο με το περικάρπιο, ωστόσο οι διαφορές ήταν στατιστικά σημαντικές μόνο σε μια εργασία, στο τράβηγμα ενός καλωδίου.
Σε μια κλίμακα από το ένα έως το δέκα, το μέσο όφελος από το περικάρπιο αναφορικά με τη δύναμη και την επίδοση κυμαινόταν από το 3 έως το 5. Η εργασία με το μέγιστο όφελος από το περικάρπιο ήταν το τεμάχισμα με μαχαίρι.
Γενικά, το 17% των ασθενών ανέφερε λιγότερο πόνο όταν χρησιμοποιούσε το περικάρπιο, ενώ το 79% δεν ανέφερε καμιά διαφορά.
Όταν εξερευνήθηκαν οι επιπτώσεις του περικάρπιου στην επίδοση, το 24% των συμμετεχόντων είχαν καλύτερη επίδοση με το περικάρπιο, το 62% δεν είχε διαφορά και το 14% επιδείνωση. Το 48% είχε βελτίωση δύναμης με το περικάρπιο και το 20% λιγότερη δύναμη.
Ο Δρ Παγκνότα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η χρήση του περικάρπιου δεν είναι απλή διαδικασία, αλλά θα πρέπει ο ασθενής να συνεργάζεται με τον ιατρό για τα πλαίσια καθημερινής χρήσης του ώστε να μεγιστοποιηθεί το όφελος και να ελαχιστοποιηθούν οι παρενέργειες.
health.in.gr
- Η ΚΕΔΕ στη Σύνοδο Ηγετών του CEMR στη Μάλτα – Στο ευρωπαϊκό τραπέζι το δημογραφικό ζήτημα
- Η ρουμάνικη εφορία στο κυνήγι των influencers
- Αίτημα για κήρυξη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης του Δήμου Επιδαύρου λόγω Byron
- Συνταγή: Λουκουμάδες
- Θερμό επεισόδιο ανάμεσα σε Κίνα – Ιαπωνία με κινεζικά μαχητικά να «λοκάρουν» παρατεταμένα ιαπωνικά
- Το crypto θαύμα του Έρικ Τραμπ: Πώς πολλαπλασίασε την περιουσία του σε έναν χρόνο
- Wall Street: Μια νέα «αγαπημένη» μετοχή της (ξανά)ανακάλυψαν οι billionaires
- Προεδρικές εκλογές στην Ονδούρα: Ο ΟΑΚ ζητεί «επιτάχυνση» της καταμέτρησης
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις






![Άκρως Ζωδιακό: Τα Do’s και Don’ts στα ζώδια σήμερα [Κυριακή 07.12.2025]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/milky-way-4006343_1920-1-315x220.jpg)

























![Μάλι: Νέα επίθεση τζιχαντιστών εναντίον οχηματοπομπής που μετέφερε καύσιμα [Βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/jinim-3-315x220.jpg)


![Τουλάχιστον 23 νεκροί εξαιτίας πυρκαγιάς σε νυχτερινό κέντρο στην Ινδία στο κρατίδιο της Γκόα [βίντεο]](https://www.in.gr/wp-content/uploads/2025/12/goa-fire-315x220.jpg)





























Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442