Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2026
weather-icon 21o
Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας εισηγείται για την ΠΓΔΜ η Κομισιόν

Καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας εισηγείται για την ΠΓΔΜ η Κομισιόν

Τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξης χώρας στην ΠΓΔΜ θα εισηγηθεί στους «25» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εν όψει του Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Αγνωστο εάν στη σχετική γνωμοδότηση -δημοσιοποιείται την Τετάρτη- θα υπάρχει αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας.

51

Τη χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξης χώρας στην ΠΓΔΜ θα εισηγηθεί στους «25» η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαπιστώνοντας παράλληλα σειρά αδύναμων σημείων ιδίως στους τομείς της οικονομίας και της δικαιοσύνης. Αγνωστο εάν στη σχετική γνωμοδότηση -δημοσιοποιείται την Τετάρτη- θα υπάρχει αναφορά στο ζήτημα της ονομασίας.

Ευρωπαίος αξιωματούχος υπογράμμισε μιλώντας στο Reuters πως η χορήγηση καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας -εφόσον υπάρξει η σχετική έγκριση από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων στη σύνοδο του Δεκεμβρίου- δεν οδηγεί αυτόματα σε διαπραγματεύσεις ένταξης. Η Κομισιόν δεν εισηγείται στην παρούσα φάση ενταξιακές διαπραγματεύσεις, διευκρίνισε.

«Εάν όλα πάνε καλά, θα προτείνουμε καθεστώτος υποψήφιας προς ένταξη χώρας. Είναι ένα πολιτικό σημάδι, όπως θα απαιτηθεί δεύτερη απόφαση Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πριν αρχίσουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις» επισήμανε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος υπενθυμίζοντας την περίοδο εξαετίας που μεσολάβησε έως ότου αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Η γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί κορυφαίο γεγονός για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας. Η έκθεση της Κομισιόν αναμένεται μεν θετική, όμως θα υπογραμμίζονται αρκετά αδύναμα σημεία επάνω στα οποία η χώρα θα πρέπει να εργαστεί πυρετωδώς στην προσπάθεια της να καταστεί μέλος της ΕΕ.

Οι παρατηρήσεις και υποδείξεις αυτές θα αναφέρονται κυρίως στην έλλειψη μεταρρυθμίσεων στον τομέα της δικαιοσύνης και της οικονομίας, επισημαίνει ανταποκριτής του ΑΠΕ στα Σκόπια. Τη γνωμοδότηση της ΕΕ θα επεξηγήσει στην ηγεσία της ΠΓΔΜ ο αρμόδιος για τη διεύρυνση επίτροπος Όλι Ρεν, ο οποίος για τον σκοπό αυτό θα μεταβεί στα Σκόπια στις 10 Νοεμβρίου.

Ο Τύπος των Σκοπίων αναφέρει πως εάν η Κομισιόν αποφανθεί τελικά θετικά για την υποψηφιότητα της ΠΓΔΜ η κυβέρνηση ενδέχεται να επισπεύσει τις προγραμματισμένες για το φθινόπωρο του 2006 εκλογές, ώστε να εκμεταλλευθεί το ευνοϊκό κλίμα. Ως πιθανή περίοδος εμφανίζεται η άνοιξη του προσεχούς έτους.

Ο Τύπος αναφέρει, επίσης, ότι παραμένει άγνωστο αν στο κείμενο της γνωμοδότησης θα υπάρξει αναφορά για την εκκρεμότητα της ονομασίας. Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, σε περίπτωση που συμπεριληφθεί το ζήτημα της ονομασίας είναι πολύ πιθανόν οι Βρυξέλλες να διατυπώσουν την γνωστή τους θέση για επίλυση σε διμερές επίπεδο και με λύση κοινώς αποδεκτή.

Newsroom ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Παρασκευή 06 Φεβρουαρίου 2026
Απόρρητο