Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025
weather-icon 21o
Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν τάσεις αυτοκτονίας

Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετά έχουν τάσεις αυτοκτονίας

Νέα Υόρκη: Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες ίσως έχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν σκέψεις για αυτοκτονία ή να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep.

Νέα Υόρκη: Οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες ίσως έχουν αυξημένες πιθανότητες να κάνουν σκέψεις για αυτοκτονία ή να αποπειραθούν να αυτοκτονήσουν, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep.

Ενώ οι ενήλικοι χρειάζονται οκτώ ώρες ύπνου, οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα παιδιά ιδιαίτερα κατά τη δύσκολη περίοδο της εφηβείας πρέπει να κοιμούνται τουλάχιστον εννέα ώρες κάθε βράδυ.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι έφηβοι που δεν κοιμούνται αρκετές ώρες, γεγονός που επηρεάζει τις πνευματικές τους επιδόσεις, την επίδοσή τους στο σχολείο και γενικότερα τη συμπεριφορά τους. Εσχάτως έχει επισημανθεί ότι αυτή η διαταραχή στη συμπεριφορά συνδέεται με τάσεις αυτοκτονίας.

Ερευνητική ομάδα του Ερευνητικού Κέντρου Πρόληψης του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Αριζόνα σε συνεργασία με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Shandong της Κίνας με επικεφαλής τον Δρ Xianchen Liu έθεσε υπό ιατρική παρακολούθηση 1.362 μαθητές, οι οποίοι κλήθηκαν να απαντήσουν πόσες ώρες κοιμόντουσαν, αν αντιμετώπιζαν προβλήματα και αν έκαναν σκέψεις περί αυτοκτονίας.

Γενικά οι μαθητές ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν κατά μέσο όρο 7,6 ώρες κάθε βράδυ. Μάλιστα όσο λιγότερο ανέφεραν ότι κοιμόντουσαν, τόσο περισσότερο κινδύνευαν να κάνουν απόπειρα αυτοκτονίας.

Εκείνοι που κοιμόντουσαν λιγότερο από οκτώ ώρες κάθε βράδυ είχαν τριπλάσιες πιθανότητες απόπειρας συγκριτικά με εκείνους που κοιμόντουσαν το λιγότερο εννέα ώρες.

Σχεδόν το 20% των μαθητών δήλωσαν ότι είχαν σκεφτεί να αυτοκτονήσουν και το 10,5% παραδέχτηκε ότι είχε αποπειραθεί να αυτοκτονήσει κάποια στιγμή το προηγούμενο εξάμηνο.

Το 17% ανέφερε ότι υπέφερε από αϋπνία και ένα μικρό ποσοστό αυτού (2,3%) δήλωσε ότι έπαιρνε χάπια προκειμένου να κοιμηθεί.

Τα παραπάνω αποτελέσματα παρέμειναν αμετάβλητα ακόμα και όταν ελήφθησαν υπό παράγοντες όπως συμπτώματα κατάθλιψης.

Επιπλέον, οι έφηβοι που ανέφεραν ότι είχαν συχνά εφιάλτες τους τελευταίους μήνες είχαν διπλάσιες πιθανότητες απόπειρας αυτοκτονίας συγκριτικά με συνομηλίκους τους που σπάνια έβλεπαν εφιαλτικά όνειρα. Τέλος, όσοι είχαν συχνά ή τακτικά εφιάλτες (περίπου τα μισά παιδιά του δείγματος) είχαν 75% περισσότερες πιθανότητες να κάνουν σκέψεις αυτοκτονίας συγκριτικά με παιδιά που σπάνια έβλεπαν άσχημα όνειρα.

Μιλώντας στο Reuters ο Δρ Liu επεσήμανε ότι «οι γονείς που παρατηρούν ότι το παιδί τους δεν κοιμάται αρκετές ώρες θα πρέπει να είναι περισσότερο παρατηρητικοί για τυχόν συμπτώματα αυτοκτονικών τάσεων, ώστε έγκαιρα να αναζητήσουν βοήθεια».

health.in.gr

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΚΕΦΟΔΕ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2025
Απόρρητο