Άγνοια μεγάλης μερίδας του κοινού για την υγιεινή διατροφή
Σεντ Λούις: Τη σύγχυση των καταναλωτών όσον αφορά την υγιεινή διατροφή καταδεικνύει αμερικανική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο journal of the American Dietetic Association.
Σεντ Λούις: Τη σύγχυση των καταναλωτών όσον αφορά την υγιεινή διατροφή καταδεικνύει αμερικανική έρευνα, τα συμπεράσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό έντυπο journal of the American Dietetic Association.
Συγκεκριμένα, η Δρ Σούζι Νάνεϊ, διευθύντρια του Κέντρου Πρόληψης της Παχυσαρκίας στο Σεν Λούις των ΗΠΑ επισημαίνει πως η μεγάλη μερίδα του κοινού δεν γνωρίζει ποιες τροφές περιέχουν τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά, με αποτέλεσμα να καταφεύγουν σε τύπους διατροφής που δεν ωφελούν τον οργανισμό τους.
«Οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν πως ένα υγιεινό διαιτολόγιο περιλαμβάνει την κατανάλωση τουλάχιστον πέντε φρούτων και λαχανικών την ημέρα. Ωστόσο δεν γνωρίζουν ποια από τα συγκεκριμένα προϊόντα είναι περισσότερο κατάλληλα ή ποια θα τους βοηθήσουν όσους επιθυμούν να χάσουν βάρος», αναφέρει χαρακτηριστικά η Δρ Νάνεϊ και συμπληρώνει.
«Είναι ανάγκη να παρασχεθεί πληρέστερη και ακριβέστερη πληροφόρηση σχετικά με τις διατροφικές ιδιότητες των φρούτων και των λαχανικών, ώστε να καταπολεμηθούν όχι μόνο τα προβλήματα υγείας αλλά και τα διαρκώς αυξανόμενα κρούσματα παχυσαρκίας».
Σύμφωνα με τη Δρ Νάνεϊ, τα φρούτα και τα λαχανικά που προφυλάσσουν από τα χρόνια νοσήματα είναι μεταξύ άλλων τα λαχανικά σκούρου πράσινου χρώματος και τα διάφορα εσπεριδοειδή.
Η ίδια χαρακτηρίζει το χρώμα των εν λόγω τροφίμων ως την ένδειξη βάσει της οποίας μπορεί κάποιος να γνωρίζει τις ιδιότητές τους. Για παράδειγμα όσον αφορά τα τρόφιμα λευκού χρώματος, συνιστά την κατανάλωση κουνουπιδιών σε μεγαλύτερο βαθμό από τις πατάτες, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια.
Σχετικά με τα τρόφιμα πράσινου χρώματος προτείνει τη μεγαλύτερη κατανάλωση μαρουλιών, σπανακιού, μπρόκολου και φασολιών Βρυξελλών αντί του λάχανου Iceberg και των πράσινων φασολιών.
Τέλος, συνιστά την υποκατάσταση του καλαμποκιού και των μπανανών με τα καρότα, τα κολοκύθια, τις γλυκοπατάτες, το πεπόνι, τα πορτοκάλια και το γκρέιπφρουτ, ενώ όσον αφορά τις τροφές κόκκινου χρώματος καταδεικνύει ως υγιεινότερη επιλογή τις τομάτες, τις κόκκινες πιπεριές και τις φράουλες αντί των μήλων.