«Πολίτικο» δώρο στον Ολυμπιακό, που νίκησε 82-61 την Βιλερμπάν-Ο ΠΑΟ έχασε στη Μάλαγα
Όλα πήγαν καλά την 13η αγωνιστική της Euroleague για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 82-61 την Βιλερμπάν. Παράλληλα η Εφές νίκησε την Σλασκ με 95-92 στην Πόλη. Ο Παναθηναϊκός παρότι προηγείτο στο α ημίχρονο, έχασε από τη Μάλαγα με 83-78.
Όλα πήγαν καλά την Πέμπτη για τον Ολυμπιακό. Οι «ερυθρόλευκοι» νίκησαν με 82-61 την Βιλερμπάν. Παράλληλα η Εφές νίκησε την Σλασκ με 95-92 στην Πόλη.
Αυτή ήταν η 6η νίκη των «ερυθρολεύκων» οι οποίοι πλέον ισοβαθμούν με τη Σλασκ στην 5η θέση του Γ΄ ομίλου, σε συνδυασμό με την ήττα της πολωνικής ομάδας από την Εφες Πίλσεν στην Τουρκία. Με νίκη επί της Αλμπα στο Βερολίνο την επόμενη εβδομάδα, ο Ολυμπιακός προκρίνεται στην επόμενη φάση, ενώ σε περίπτωση ήττας θα ελπίζει σε εκτός έδρας νίκη της Μπενετόν στο Βρότσλαβ.
Ο Παναθηναϊκός κλώτσησε την γαβάθα με το γάλα και έχασε από την Μάλαγα στην Ισπανία με 83-78, παρότι προηγείτο καθόλη τη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου.
Πλέον, οι πρωταθλητές Ελλάδας ισοβαθμούν στην 5η θέση του Β ομίλου με τη Ζαλγκίρις Κάουνας και την επόμενη εβδομάδα χρειάζονται τη νίκη πάση θυσία επί της ουραγού Κρκα, ενώ θα ελπίζουν σε εντός έδρας ήττα της Ζαλγκίρις από την ΤΣΣΚΑ.
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ – ΒΙΛΕΡΜΠΑΝ 82-61
Εντυπωσιακά ξεκίνησε ο Ολυμπιακός και με εύστοχο τρίποντο του Παναγιώτη Λιαδέλη προηγήθηκε με 8-2. Ο Γιούρακ έφτασε τους πέντε προσωπικούς πόντους και ήταν ο πρώτος σκόρερ των «ερυθρόλευκων» στο πρώτο δεκάλεπτο, αλλά η είσοδος του Σουσού και οι τέσσερις διαδοχικοί πόντοι του έδωσαν το δικαίωμα στους Γάλλους να μειώσουν τη διαφορά και να προηγηθούν με 14-13 στο τέλος της πρώτης περιόδου.
Στο δεύτερο δεκάλεπτο, η ομάδα του Πειραιά παρατάχθηκε με τον Γκόρενς στη θέση του Λιαδέλλη και το Μίλαν Τόμιτς πάντα σε ρόλο οργανωτή. Η είσοδος του Διαμαντόπουλου και οι έξι διαδοχικοί πόντοι του με ένα τρίποντο έδωσαν και πάλι προβάδισμα στην ελληνική ομάδα με 20-16.
Τη σκυτάλη πήρε εν συνεχεία ο Βαγγέλης Σκλάβος, ο οποίος έκανε ό,τι ήθελε τον Γκούλιας, έναν από τους πλέον μεγαλόσωμους Ευρωπαίους σέντερ. Ο πάουερ φόργουορντ του Ολυμπιακού σημείωσε 12 πόντους σε λιγότερο από δέκα λεπτά και η ομάδα του Πειραιά ξέφυγε με τη μεγαλύτερη διαφορά έως εκείνη τη στιγμή, 33-20.
Ο τεχνικός της Βιλερμπάν «ανακάτεψε αρκετές φορές την τράπουλα», προκειμένου να βρει απάντηση απέναντι στην ανωτερότητα της ελληνικής ομάδας, αλλά όχι μόνο δεν τα κατάφερε, αντιθέτως είδε τη διαφορά να εκτοξεύεται στους +16, 38-22 για να λήξει το ημίχρονο 39-23.
Οι πολλές απουσίες (η Βιλερμπάν ανακοίνωσε τη λύση της συνεργασίας της με το Φριγκού) δεν άφησαν περιθώρια στους Γάλλους να απειλήσουν τον αντίπαλό τους στην τρίτη περίοδο.
Ο Μπάγκαριτς έδωσε ανάσες στο Σκλάβο και έδωσε λύσεις στην επίθεση, ενώ και ο Λιαδέλης επέστρεψε στη θέση του Γκόρενς και με σοβαρότητα ο Ολυμπιακός διατήρησε τη διαφορά και στο τέλος του τρίτου δεκαλέπτου, 57-43, όσο κι αν ο Γκούλιας έδειξε προσωρινά να αφυπνίζεται.
Γιούρακ, Σκλάβος και Λιαδέλης οδήγησαν τον Ολυμπιακό στη διάρκεια της τέταρτης περιόδου και σε ρυθμούς προπόνησης, η ομάδα του Πειραιά ανανέωσε τις ελπίδες της για πρόκριση στους «16», αφού σε περίπτωση ήττας η Ευρώπη θα είχε παραμείνει ένα απατηλό όνειρο.
Ο Παναθηναϊκός ήταν ο απόλυτος κυρίαρχος του πρώτου μέρους της αναμέτρησης με τους αποδεκατισμένους και αδιάφορους Ισπανούς (δεν αγωνίστηκαν οι Βάις, Χερμάν και Σονκό) και προηγήθηκε με 11-4 αμέσως μετά το τζάμπολ. Με καλάθι του Μπατίστ διαμορφώθηκε το σκορ της πρώτης περιόδου, 20-11 υπέρ των «πράσινων» αλλά σε αυτή τη φάση ο Αμερικανός τραυματίστηκε στον αριστερό του αστράγαλο και έκτοτε έμεινε εκτός παιχνιδιού.
Με πολυφωνία στην επίθεση και το Ζέλικο Ομπράντοβιτς να δίνει χρόνο συμμετοχής σε όλους τους βασικούς, ο πρωταθλητής Ελλάδας οικοδόμησε διαφορά με διψήφιο νούμερο (+14), αφού όλοι ανεξαιρέτως οι παίκτες έβρισκαν το δρόμο προς το καλάθι και το ημίχρονο έληξε με το επιβλητικό 43-28 υπέρ του Παναθηναϊκού.
Στα μισά της τρίτης περιόδου, όμως η διαφορά των 15 πόντων, 54-39, όπως αυτή διαμορφώθηκε με βολές του ΜακΝτόναλντ, ανετράπη, όταν ο τεχνικός των Ισπανών, Σέρτζιο Σκαριόλο δέχτηκε τεχνική ποινή. Οι φίλαθλοι της Μάλαγα έγιναν ακόμη πιο θερμοί και οι Λιούις, Καμπέθας και Ροντρίγκεθ έδωσαν το έναυσμα για σερί 12-0, με το οποίο η Μάλαγα μείωσε σε 51-54. Ο Παναθηναϊκός παρακολουθούσε χωρίς να μπορεί να αντιδράσει τους αναγεννημένους Ισπανούς στην άμυνα, ενώ στην επίθεση παρουσιάστηκε άστοχος.
Το σερί αυτό σταμάτησε ο Τσαρτσαρής με μία βολή, ενώ αμέσως μετά με δύο βολές του Ντάριλ Μίντλετον, οι «πράσινοι› έκαναν το 57-54, σκορ 3ης περιόδου. Χαρακτηριστικά, στο διάστημα του τρίτου δεκαλέπτου ο Παναθηναϊκός δέχτηκε 26 πόντους ενώ σημείωσε μόλις 14. Η Μάλαγα πλέον διεκδικούσε με αξιώσεις τη νίκη και με καλάθι του Ριζασέ προηγήθηκε για πρώτη φορά στο παιχνίδι με 58-57 αμέσως μετά την έναρξη του τέταρτου δεκαλέπτου.
Το τρίποντο του αρχηγού Φραγκίσκου Αλβέρτη έδειξε προς το παρών πως ο Παναθηναϊκός θα ξεφύγει και πάλι αυτή τη στιγμή οριστικά, αλλά οι παίκτες του Σκαριόλο είχαν αντίθετη άποψη. Ο Μίντλετον αποχώρησε με πέντε φάουλ, οι συμπαίκτες του έδειχναν αποδιοργανωμένοι και η Μάλαγα με το Ροντρίγκεθ να σηκώνεται επιτυχώς από τα 6.25 «έγραφε› το 74-67.
Μέχρι το τέλος, οι «Ιβηρες» κατάφερναν να διατηρούν μια διαφορά της τάξης των πέντε πόντων, εκμεταλλευόμενοι την αποσύνθεση που παρουσίαζαν στο παρκέ οι παίκτες του Ζέλικο Ομπράντοβιτς, και τελικά το τρίποντο του Φραγκίσκου Αλβέρτη απλώς διαμόρφωσε το τελικό 83-78 υπέρ της Μάλαγα.
Μέσα σε τρία λεπτά, και μάλιστα στο φινάλε (86′-89′), η Ίντερ έκανε το 1-2, 3-2, νίκησε την Κόμο και πήρε το εισιτήριο για τον τελικό του Κυπέλλου Ιταλίας
Η Μπράιτον ήταν εντυπωσιακή απέναντι στην Τσέλσι, τη συνέτριψε με σκορ 3-0 και πλέον κάνει όνειρα Ευρώπης, βάζοντας τους «μπλε» σε σοβαρό κίνδυνο να μην τα καταφέρουν.
Στις 22 Απριλίου του 2024, η ομάδα Κ19 του Ολυμπιακού στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης κατακτώντας το Youth League στην Ελβετία. Μια επιτυχία μυθικών διαστάσεων για την ομάδα του Πειραιά