Επιτυχής η δεύτερη απόπειρα κλωνοποίησης ανθρώπινων εμβρύων
Ουάσιγκτον: Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να κλωνοποιήσουν για δεύτερη φορά ένα ανθρώπινο έμβρυο και μάλιστα έως το στάδιο ανάπτυξης των 16 κυττάρων, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Wired.
Ουάσιγκτον: Αμερικανοί επιστήμονες κατάφεραν να κλωνοποιήσουν για δεύτερη φορά ένα ανθρώπινο έμβρυο και μάλιστα έως το στάδιο ανάπτυξης των 16 κυττάρων, σύμφωνα με άρθρο του επιστημονικού εντύπου Wired.
Ερευνητές από το Advanced Cell Technology της Μασαχουσέτης είχαν αναπτύξει το 2001 έμβρυα έως το στάδιο των έξι κυττάρων και χαρακτηρίζουν αυτή την εξέλιξη στα 16 κύτταρα φυσιολογική και αναμενόμενη.
Ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία σημείωσαν με μια άλλη διαδικασία που ονομάζεται παρθενογένεση, με τη βοήθεια της οποίας σχηματίστηκαν έμβρυα τα οποία έφτασαν μέχρι το στάδιο της βλαστοκύστης (περίπου 100 κύτταρα). Σε αυτό το στάδιο μπορούν πλέον να ληφθούν αρχέγονα κύτταρα.
Κατά την διαδικασία της παρθενογέννεσης δεν χρησιμοποιείται σπερματοζωάριο αλλά εισάγεται πυρήνας από ώριμο κύτταρο στο ωάριο. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι πιθανώς μια τέτοια διαδικασία να είναι ηθικά πιο αποδεκτή, αφού πιστεύεται ότι δεν μπορεί να οδηγήσει σε βιώσιμο έμβρυο στον άνθρωπο.
Τα αρχέγονα κύτταρα αποτελούν τη βάση για την εξέλιξη των ώριμων κυττάρων, ενώ μπορούν να εξελιχθούν σε οποιασδήποτε μορφής ιστό μέσα στο σώμα.
Η δεύτερη κατά σειρά επιτυχημένη προσπάθεια δημιουργίας ανθρώπινων εμβρύων από τους ερευνητές γέμισε τους τελευταίους με αισιοδοξία ότι θα μπορέσουν στο εγγύς μέλλον να δημιουργούν τεχνητό ιστό για την αποκατάσταση των καρδιακών ανωμαλιών ή για τη θεραπεία του διαβήτη, με τη μέθοδο της αντικατάστασης των κυττάρων του παγκρέατος.