Kόκκινο κρασί και ελαιόλαδο συμβάλλουν στην μακροζωία
Λονδίνο: Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και ελαιολάδου συμβάλλει στη μακροζωία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature.
Λονδίνο: Η κατανάλωση κόκκινου κρασιού και ελαιολάδου συμβάλλει στη μακροζωία, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Nature.
Συγκεκριμένα, ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Ερευνητικού Εργαστηρίου Biomol ανακάλυψαν ότι το μόριο ρεσβερατρόλη είναι βασικό συστατικό του κόκκινου κρασιού, δίνοντάς του προστατευτικές ιδιότητες κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων. Η ουσία κουερσετίνη που περιέχεται στο ελαιόλαδο έχει παρόμοιες ιδιότητες.
Από πειράματα που πραγματοποιήθηκαν σε ζυμομύκητες προέκυψε ότι τόσο η ρεσβερατρόλη όσο και η κουερσετίνη επηρεάζουν τα γονίδια που συμβάλουν στην μακροζωία τους. Ειδικότερα, οι ζυμομύκητες κατόρθωσαν να επιβιώσουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα χάρη στον περιορισμό των προσλαμβανόμενων θερμίδων. Μάλιστα, στη περίπτωση της ρεσβερατρόλης διαπιστώθηκε ότι κατόρθωσε να επιμηκύνει τη διάρκεια ζωής ορισμένων κυττάρων των ζυμομυκήτων κατά 70%.
Τα παραπάνω ευρήματα κάνουν τους επιστήμονες να αισιοδοξούν καθώς οι ζυμομύκητες και ο άνθρωπος έχουν πολλά όμοια γονίδια, γεγονός που σημαίνει ότι μελλοντικά μπορεί να δημιουργηθούν φαρμακευτικά σκευάσματα που θα βελτιώσουν το προσδόκιμο επιβίωσης του ανθρώπινου είδους.
Με δηλώσεις του στο BBC ο Δρ Κόνραντ Χόγουιτζ, που ηγήθηκε της μελέτης επεσήμανε ότι «η ρεσβερατρόλη βελτίωσε το προσδόκιμο επιβίωσης των ζυμομυκήτων ασχέτως δοσολογίας, κάτι που δεν συμβαίνει στα ανθρώπινα κύτταρα. Πρέπει λοιπόν να επικεντρώσουμε τις έρευνές μας στην εξεύρεση της ασφαλούς δοσολογίας».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις μεσογειακές χώρες όπου το ελαιόλαδο και το κρασί είναι βασικά συστατικά της διατροφής, ο μέσος όρος ζωής είναι ιδιαίτερα υψηλός εν συγκρίσει με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.