Βιβλίο υγιεινής διατροφής για παιδιά εξέδωσε το Βρετανικό Ίδρυμα Καρδιολογίας
Λονδίνο: Στην έκδοση ενός βιβλίου υγιεινής διατροφής που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών προχώρησε πρόσφατα το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια μελλοντική επιδημία καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Λονδίνο: Στην έκδοση ενός βιβλίου υγιεινής διατροφής που απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας τεσσάρων έως έξι ετών προχώρησε πρόσφατα το Βρετανικό Καρδιολογικό Ίδρυμα, σε μια προσπάθεια να αποτρέψει μια μελλοντική επιδημία καρδιαγγειακών νοσημάτων.
Το «Μεγάλο Βιβλίο της Καρδιάς», όπως ονομάζεται, κυκλοφόρησε πρόσφατα στη Βρετανία και διανέμεται δωρεάν στα δημοτικά σχολεία. Επιχειρεί να διδάξει στα μικρά παιδιά την αξία της άσκησης και της καλής διατροφής. Τα θέματά του δεν περιορίζονται μόνο στην πληροφόρηση για τις τροφές και τη θρεπτική τους αξία αλλά προβαίνουν και σε απλά μαθήματα σωματικής ανατομίας.
Την έκδοση του βιβλίου «πυροδότησε», μεταξύ άλλων, μια πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Αμερικανική Επιθεώρηση για την Κλινική Διατροφή, σύμφωνα με την οποία υψηλά επίπεδα χοληστερόλης έχουν ανιχνευθεί ακόμη και σε πεντάχρονα παιδιά.
Σύμφωνα με την έρευνα, τα εν λόγω παιδιά έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να είναι παχύσαρκα μέχρι να φτάσουν τα 12 τους χρόνια και άρα μεγαλύτερη επιρρέπεια σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
Εξάλλου από μελέτες έχει προκύψει ότι ένας στους δέκα θανάτους από καρδιοπάθεια οφείλεται στην παχυσαρκία, η οποία έχει ενοχοποιηθεί επίσης και για την πρόκληση αρτηριακής υπέρτασης, υπερλιπιδαιμίας και σακχαρώδους διαβήτη.
Παράλληλα, δεν είναι λίγα τα στοιχεία που κάνουν λόγο για επιδημία παχυσαρκίας στη Βρετανία λόγω της κακής διατροφής, η οποία τείνει προς το ανθυγιεινότερο με την πάροδο των ετών.
«Παρά το γεγονός ότι οι θάνατοι από καρδιοπάθεια μειώνονται χάρη στην πρόοδο της Ιατρικής, ωστόσο, αν οι διατροφικές συνήθειες δεν αλλάξουν, η νόσος θα προσβάλλει ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στο εγγύς μέλλον», λέει χαρακτηριστικά ο καθηγητής Σερ Τσαρλς Τζορτζ, γενικός διευθυντής του BHF.