Οι καυτερές πιπεριές «κλειδί» για τη θεραπεία της αρθρίτιδας
Μασαχουσέτη: Η αποκρυπτογράφηση του μηχανισμού με τον οποίο οι καυτερές πιπεριές προκαλούν αίσθημα καύσου και, κάποιες φορές, πόνου, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα στην έρευνα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Neuron.
Μασαχουσέτη: Η αποκρυπτογράφηση του μηχανισμού με τον οποίο οι καυτερές πιπεριές προκαλούν αίσθημα καύσου και, κάποιες φορές, πόνου, μπορεί να αποτελέσει πολύτιμο βοήθημα στην έρευνα για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο επιστημονικό έντυπο Neuron.
Ο Δρ Κλίφορντ Γουλφ και η επιστημονική του ομάδα από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης ανακάλυψαν ότι οι πρωτεΐνη TRPV1 του ανθρώπινου οργανισμού, η οποία υπάρχει στη στοματική κοιλότητα, αντιδρά με το ενεργό συστατικό «καψαΐκίνη» που περιέχεται στις κόκκινες πιπεριές, προκαλώντας το χαρακτηριστικό αίσθημα του «καψίματος».
Από την άλλη πλευρά, η πρωτεΐνη αυτή -ενεργοποιείται χάρη στην ύπαρξη του μορίου p38, το οποίο μπορεί να αυξήσει τα επίπεδά της έως και 20 φορές- καθίσταται ενεργός και κατά την εκδήλωση της αρθρίτιδας. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι αν καταφέρουν να αναστείλουν τη δράση του μορίου p38, ίσως προσφέρουν ανακούφιση από τον πόνο σε πλήθος αρθριτικών σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας έναν ανταγωνιστή του μορίου p38, ώστε να αποτρέψουμε την αύξηση της πρωτεΐνης TRPV1. Με τον τρόπο αυτόν ίσως ανακουφίσουμε από τον πόνο όχι μόνο τους αρθριτικούς αλλά και τους πάσχοντες από άλλες φλεγμονώδεις νόσους» λέει χαρακτηριστικά ο Δρ Γουλφ.