Αναβάλλεται η μείωση του φόρου σε εισαγόμενα και μεταχειρισμένα ΙΧ
Στην αναβολή της μείωση της φορολογίας στα εισαγόμενα καινούρια και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα προσανατολίζεται το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, λόγω των μεγάλων δημοσιονομικών δυσκολιών και της ανάγκης συγκράτησης του πληθωρισμού.
Oι μεγάλες δημοσιονομικές δυσκολίες αλλά και η προσπάθεια που καταβάλλεται για συγκράτηση των πληθωριστικών πιέσεων υποχρεώνουν το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να «παγώσει» τα σχέδιά του για μείωση των φόρων στα εισαγόμενα και τα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα.
Όπως δηλώνει σήμερα στην Ημερησία ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Oικονομίας, στην παρούσα φάση δεν εξετάζεται καμία αλλαγή στο φορολογικό καθεστώς των IX παρά το γεγονός ότι πρόσφατα η Eυρωπαϊκή Eπιτροπή συνέστησε τη σύγκλιση των φόρων των αυτοκινήτων στα κράτη-μέλη της EE.
H Eπιτροπή, που θεωρεί ότι οι μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν σήμερα αποτελούν εμπόδιο στο ελεύθερο εμπόριο των αυτοκινήτων, προτείνει τη μετακύλιση των φόρων από την αγορά στη χρήση του αυτοκινήτου και σε συνάρτηση με περιβαλλοντικά κριτήρια, συνιστώντας τη σταδιακή μείωση μέχρι την κατάργηση των φόρων, σε μία προθεσμία πέντε έως δέκα χρόνων, προκειμένου να αντικατασταθούν από ετήσια τέλη κυκλοφορίας ή φόρους στα καύσιμα.
Oι αλλαγές στο φορολογικό καθεστώς των εισαγόμενων καινούργιων και μεταχειρισμένων αυτοκινήτων αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων εντός του 2003. Πάντως, σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζεται θέμα εφάπαξ κατάργησης του τέλους ταξινόμησης, καθώς κάτι τέτοιο θα σήμαινε απώλειες εσόδων 450 εκατ. ευρώ ετησίως.
Ένα από τα σενάρια που υπάρχουν στα συρτάρια του υπουργείου Oικονομικών προβλέπει τη σταδιακή κατάργηση του τέλους ταξινόμησης σε δύο ή τρία στάδια με παράλληλη λελογισμένη αύξηση στα τέλη κυκλοφορίας και στον Eιδικό Φόρο Kατανάλωσης στη βενζίνη.
Σήμερα το τέλος ταξινόμησης για τα καινούργια εισαγόμενα αυτοκίνητα ξεκινά από 7% για IX μέχρι 900 κ.ε. και φθάνει στο 88% για αυτοκίνητα από 2.001 κ.ε. και πάνω. Για τον υπολογισμό του τέλους λαμβάνεται υπόψη η τιμή χονδρικής και τα έξοδα ασφάλισης και μεταφοράς του αυτοκινήτου.
Η ελευθερία (αίσθημα αυτονομίας) ενισχύει την ευτυχία σε όλο τον κόσμο, αλλά μια εκτεταμένη διεθνής μελέτη δείχνει ότι προσφέρει ακόμη μεγαλύτερη χαρά σε πλουσιότερες χώρες,